Menu Sluiten

Fruitvliegenonenigheid

Opmerkelijk nieuws uit de wondere wereld van de biologie: niet alleen bij mensen vindt er een strijd der seksen plaats, zelfs bij een primitief beestje als de fruitvlieg verschillen de geslachten wel eens van mening.
De mannelijke fruitvlieg wil namelijk vaak langer paren dan zijn vrouwelijke sekspartner. Na een ongeveer vier minuten durend moment van harmonieuze paring, waarbij de man van achteren op de vrouw kruipt en zijn genitaliën tegen die van haar duwt, probeert de vrouwtjesvlieg zich met alle macht los te rukken uit de greep van het mannetje. Ze slaat met haar vleugels, schopt met haar achterpoten en probeert weg te lopen. Het mannetje op zijn beurt probeert haar koste wat het kost vast te houden, en niet omdat zijn sperma dan beter tot zijn recht komt. Wat blijkt namelijk: als hij het korter met haar doet, is ze sneller gevlogen, op zoek naar een nieuwe minnaar. Omdat de spermaoorlog bij deze fruitvlieg wordt beslecht in het voordeel van de laatst parende man, is dit een ramp voor de man die eerst aan de beurt is.
Is dit een teken dat zelfs bij dit primitieve beestje de vrouw onderdrukt wordt? Tijd voor een actiegroep ter ondersteuning van de arme fruitvliegjesvrouw? Nee. Het is de perfecte illustratie van wat bij alle soorten het geval is: mannen en vrouwen zijn niet alleen verschillend, ze hebben ook nog eens verschillende drijfveren. Nu zullen deze vliegjes hoogstwaarschijnlijk wegens een chronisch tekort aan hogere hersenfuncties geen begrip kunnen opbrengen voor elkaar. Maar wij, mannetjes en vrouwtjes, kunnen dat gelukkig wel. Lang leve de verschillen.

Jop de Vrieze

Geplaatst in Seksualisering