Menu Sluiten

Statushormoon?

Testosteron. De oorzaak van haantjesgedrag, van voetbalvandalisme, van oorlog, van de economische crisis. Nee, een erg goede reputatie heeft het mannelijk geslachtshormoon niet. Oké, het maakt mannen mannelijk, en daardoor aantrekkelijk voor vrouwen, maar dat komt wel met een hele keur aan bijwerkingen. Of toch niet?

Wetenschappers die zich bezighouden met het hormoon denken al lang genuanceerder over het stofje. Volgens hen maakt testosteron niet agressief – in elk geval niet altijd. Volgens hen is onze associatie tussen testosteron en agressie gebaseerd op rattenexperimenten: stop twee testosteronratjes in een kooi en ze vallen elkaar gegarandeerd aan. Maar bij mensen zou het effect anders zijn: door testosteron spelen wij graag de baas, maar of we daarvoor geweld gebruiken, dat hangt van andere factoren af. De situatie bijvoorbeeld, en andere hormonen.

Zwitserse onderzoekers deden een experiment om hun ‘sociale status’ hypothese te bewijzen, maar dan wel op vrouwen. De helft kreeg testosteron, de helft placebo. Vervolgens kreeg de helft van de vrouwen 10 franc om te delen met een ander, die het aanbod kon afwijzen of accepteren. Wat bleek? De testosteronvrouwen boden meer om de deal te laten slagen. Conclusie: testosteron maakte deze vrouwen socialer. Een nieuwe kans voor testosteron?

Bij de kritische lezer borrelen de nodige vragen op bij dit experiment. Want, waarom op vrouwen? En betekent dit voorbeeld dat we alle eerdere bewijzen overboord kunnen gooien? En betekent dit dat mannen, met vele malen meer testosteron in hun bloed dan vrouwen, van nature ambitieuzer en dominanter zijn dan vrouwen? Dat durven de onderzoekers in elk geval niet te zeggen.

Voorlopig kunnen we alleen zeggen dat testosteron in elk geval niet altijd agressief maakt, en vrouwen in elk geval socialer kan maken. En daarmee komen we uit bij iets wat helemaal niet zo nieuw is: vrouwen reageren vaak socialer dan mannen, ook als het bazige typetjes zijn. En iedereen reageert op zijn eigen manier op de drang om dominant te worden. Geen gekke gedachte dat dit bij mannen iets vaker tot agressie leidt. Ik ben erg benieuwd naar de uitslag van hetzelfde experiment op mensenhaantjes.

Tekst: Jop de Vrieze
Beeld: Douwe Kok

Geplaatst in Opnieuw beginnen