Menu Sluiten

Beeldcolumn ‘Henriëtte’

Mijn moeder verzamelde kleine spulletjes. Van alles vind je terug in haar huis. Zo ook allerlei oude spullen van mijn overgrootoma, Henriëtte Rietveld. De ketting die mijn zusje draagt heeft mijn overgrootopa voor zijn vrouw gemaakt. Zijn foto kwam ik per toeval tegen toen het lijstje viel waarin het portret van Henriëtte zit. Mijn moeder heeft ook Henriëttes bijbel. Daarin vond ik een oude ticket van Feyenoord (zijvak, in guldens 12,50) met achterop een boodschappenlijstje, en een foto van Henriëtte met haar oma.

Henriëtte Rietveld was een flamboyante vrouw, een echte Rotterdamse. Zij was de liefde van mijn overgrootopa, en later ‘het omaatje’ voor mijn moeder. Toen ik haar leerde kennen als mijn overgrootmoeder was ze al oud. Die krachtige vrouw waarover mijn moeder vertelde kon ik slechts met vlagen terugzien in haar houding en spreken. Op 29 januari 2010 stierf zij. Ik was op dat moment in Den Bosch en stak in de Sint Jan, samen met mijn vriend, de grootste kaars aan die we daar konden vinden. Henriëtte is net geen 97 geworden: een bijzonder en lang leven.
Wat blijft is de verzameling van mijn moeder, die kleine familie-relikwieën.

Tekst: Patricia Börger
Beelden: Patricia Börger
Geplaatst in Huiselijk geweld