Menu Sluiten

Briefwisseling 4 tussen Tess en Adil: wat maakt jou nou gelukkig?

Beste Adil,

Dankjewel voor je brief. Je brieven zetten me steeds weer aan het denken. Ze dwingen me om even stil te staan, los van drukke tijden en routine.
Hoe gaat het met je? Heb je al vorderingen gemaakt met plannen voor vrijwilligerswerk? Het boek Al Eeuwenlang een gastvrij volk – Racistisch geweld en overheidsreacties in Nederland (1950-2009) lijkt me interessant. Op het moment heb ik het druk met mijn bachelorscriptie en laatste tentamens van het jaar, maar als dat achter de rug is kan ik hopelijk lekker lezen. Lezen gewoon als vrije tijd ding, wat is dat fijn.
Adil in je brief vraag je je af of bepaalde rechtse politici het anders op school hebben gehad dan jij aangezien de mensen die bij jou in de klas zaten buitenlanders niet zullen uitsluiten. Ik heb ook in Amsterdam op school gezeten met mensen van vele verschillende afkomsten. Ik denk dat de rechtse politici en hun volgers deze ervaring niet hebben. Mijn vermoeden is dat discriminatie en racisme juist ontstaan vanuit het onbekende. ‘Wat de boer niet kent eet hij niet’, of mot ie niet.
Deze ‘boeren’(de stemmers op de rechtse politici) krijgen alleen via de media berichten over mensen met andere afkomsten te horen. En omdat positief nieuws geen nieuws is, zorgt het negatieve nieuws ervoor dat de angst voor het onbekende wordt aangewakkerd. Racisme en discriminatie zijn toch een naar menselijke fenomenen. Mensen willen zichzelf altijd het beste voelen, lekker superieur, net ietsje beter dan de rest. Hierdoor komen ook nationalistische gevoelens naar boven. Dat is helaas zo volgens mijn docent Social Psychology. Zo zijn wij erop ingesteld dat wij mensen die op onszelf lijken op het eerste gezicht aardiger vinden en meer vertrouwen. De geschiedenis blijft zich herhalen.

Met het aanhalen van het boek Al Eeuwenlang een gastvrij volk wil ik je er ook op wijzen dat dit eigenlijk vergelijkbaar is met het nieuws over gewelddadige activiteiten van Marokkaanse jongens. Het is een groep die het verpest voor de rest. De overheid is een systeem bedacht door mensen en daardoor bij lange na niet perfect. Ook is het denk ik zo dat zodra de welvaart afneemt, mensen minder sociaal worden en eerst willen  zorgen dat het met henzelf goed gaat. Met de bezuinigingen in het verschiet, vragen de mensen zich misschien af wie de bezuinigingen gaan treffen. Rechtse politici krijgen volgens mij aanhang omdat Nederlanders echt een beetje in angst leven. Denk bijvoorbeeld aan het incident op de Dam, dat was ook gevoed door angst. Een wijs persoon zei me eens dat je niet bang moet zijn, omdat angst juist de situatie aantrekt waar je bang voor bent. Dit geloof ik zeer.

Dus jij hebt bij de laatste verkiezingen PvdA gestemd? Is dit altijd jouw partij? Ik vond de  verkiezingen wel spannend. Het politieke leven in Nederland is wel echt actief, allerminst saai te noemen. Waar zullen de bezuinigingen het meest worden toegepast? Iedereen wil zelf natuurlijk zo min mogelijk inleveren. Ik vind het onderwijs erg belangrijk. Van mij mag de studiefinanciering omgezet worden in een lening als de kwaliteit van het onderwijs maar aangepakt wordt. We willen namelijk toch een kenniseconomie, laten we de kwaliteit van die kennisuitwisseling dan ook verbeteren. Soms erger ik me dood als ik in de collegezaal zit en naar een docent probeer te luisteren die een ernstig tekort aan communicatieve vaardigheden bezit. Ik denk op zo’n moment met weemoed terug aan de universiteit in Canada en de docenten.
Met je standpunt over seks na het huwelijk ben ik het totaal met je eens. Wat ik ook grappig vind is dat het in de natuur ook best goed is geregeld. Mannetjes willen zich graag zo snel mogelijk zoveel mogelijk voortplanten (dit proberen ze ook) en vrouwtjes denken hier wel eerst even goed over na. Instinctief is het voor hen toch een zwaardere taak, negen maanden baren en dan nog eens zeker 18 jaar opvoeden. Dan moet je naar mijn mening wel kieskeurig zijn.

Adil, wat vind je ervan dat jongens soms misbruik maken van hun verantwoordelijkheden. Heb je dit wel eens in je omgeving gezien? Gebeurt het vaak?
In je brief vraag je naar mijn mening over de situatie van mijn opa en oma. Ik vond het wel een beetje raar toen in dit hoorde, maar dat er in elk huisje een kruisje hangt heb ik wel geleerd. Jij bent van mening dat mijn oma mijn opa misschien beter had kunnen verlaten bij de eerste confrontatie met het homoschap. Deze mening deel ik gedeeltelijk met jou, aan de andere kant was dit destijds niet zo gepast. Het homo zijn was veel minder geaccepteerd. In een bepaald opzicht ben ik ook wel blij dat mijn opa en oma bij elkaar waren anders was mijn vader nooit geboren en had ik nooit van het leven kunnen proeven.
Ik denk wel dat de geschiedenis van mijn opa en oma invloed heeft gehad op mijn beeld van hen.
Wat ik sowieso grappig vind is dat je als kind beelden van ouders of grootouders hebt en deze wel erg veranderen naarmate je ouder wordt. Dan ga je er kritischer naar kijken. Als kind neem je het gewoon zoals het is. Dan denk je ook dat volwassenen alles weten en ben je diep teleurgesteld als dat niet zo is. Heb jij dat ook zo ervaren?

Zoals jij vindt dat ik niet zo makkelijk antwoord op de vragen heb die je me stelde, vind ik dat jij het aardig op een rijtje hebt. Ik vind het soms moeilijk om te weten wat ik wil: ik vind namelijk heel veel leuk en kan niet zo goed kiezen. Heb jij daar nooit last van of blijven al jouw dromen, ergernissen, verlangens en angsten redelijk constant? De vraag die ik een beetje vind ontbreken aan je lijst is de vraag Wat maakt jou gelukkig?
Je beschrijft bij de momenten die jou getekend hebben dat je het moeilijk vindt om zonder Maaike en Peter op eigen benen te moeten staan. Ik vraag me af of het contact minder is tussen jullie? En heb je nog contact met hun zoon?

Groeten,
Tess

Beeld: Petra Aanraad

Geplaatst in Vrouwelijke seksualiteit