Menu Sluiten

Geholpen naar het heden

Ik ben boekverkoper en ik kan me geen leukere baan voorstellen. Op recepties en feestjes zeggen mensen vaak: ‘Dat lijkt me toch zo heerlijk, de hele dag tussen de boeken’. En dat is ook zo, al hoort daar ook veel alfabetiseren? en opruimen bij, waar ik wat minder dol op ben. Maar praten met gelijkgestemden over al die mooie boeken voelt eigenlijk niet als werken. Favoriet bij mij en mijn collega’s is ook het uitpakken van de dozen van het Centraal Boekhuis in het pakhok achterin de winkel. Dat glanzende papier, die geur en de mogelijkheid als eerste de achterflap te lezen van een zojuist verschenen boek is een prettige sensatie. En als je je vanwege een koortslip, liefdesverdriet of ander ongemak even onzichtbaar wilt maken, hebben die ruimte en de bezigheid beslist iets troostrijks.

Met de nieuwe media heb ik minder affiniteit. Ik ga zonder mobieltje door het leven en twitteren is een woord uit de krant. Maar de moderne tijd gaat niet voorbij aan de middelgrote boekhandel in de middelgrote stad in het centrum van het land waar ik werk. Op een dag in juni vorig jaar wordt aangekondigd dat een van ons naar een instructiedag moet om te leren om gaan met de e-reader. Dit product zou namelijk ook bij ons in de winkel in de verkoop komen. Gelukkig staat collega X meteen in de startblokken voor de cursus. Zijn bevindingen vatte hij daarna voor ons samen op een paar A-4tjes.

Het e-book is een boek in digitale vorm, dat wil zeggen een boek dat rechtstreeks gelezen kan worden op een computer, de zogenaamde e-reader. De e-reader gebruikt alleen energie als een pagina wordt omgeslagen en een batterij die drie uur is opgeladen kan dat 7000 keer doen Het interne geheugen van 512 MB is groot genoeg om 1000 boeken op te slaan. Dit geheugen kan nog worden uitgebreid door middel van een memorycard. E-paper en E-ink zorgen voor een prettig leesbaar scherm en de lettergrootte kan naar wens worden aangepast, zodat het ook geschikt is voor slechtzienden. Een e-book moet voor het downloaden betaald worden met een creditcard of een andere gangbare betaalwijze zoals Ideal . Een e-book is dus niet een artikel dat je in een winkel aanschaft en waar een cadeaupapiertje omheen kan.
Op een e-book kunnen complete boeken waarover geen rechten meer hoeven te worden betaald, omdat de auteur langer dan 70 jaar geleden overleed, gratis worden gedownload.

Over het laatste ben ik enthousiast. De wereldliteratuur, die zo veelomvattend is dat je die onmogelijk zou kunnen aanschaffen, is nu binnen handbereik! Wat een mogelijkheden: Shakespeare, Plato, Emily Dickinson………….

De toegevoegde snelstartgids van mijn collega bevat het soort tekeningetjes en woorden waar ik altijd van terugschrik: inhoud, verpakking, usb kabel, schroevendraaier, opladen, lezen, importeren, kopiëren, service en ondersteuning. Een gematigd soort enthousiasme blijft echter wel hangen.
De A-4tjes gaan in de ordner ’werkoverleg/nieuws’ en komen bovenop de instructies over onze webwinkel. Ik heb dan wel moeite de tijdgeest bij te houden, mijn werkgever heeft dat niet.

In een half jaar tijd komt een handjevol klanten naar de e-reader informeren. Het zijn studenten die op stage gaan naar het buitenland en weinig bagageruimte hebben of mannen van tussen de veertig en de vijftig met een voorliefde voor gadgets. Ik hoef mijn opgedane kennis echter niet te gebruiken. Zij worden met lichte eerbied vanaf de kassa meegenomen naar de klantenservice waar de e-reader vanwege de prijs, die tussen de € 200,– en € 300,– bedraagt, te vinden is. Hun vraag is iedere keer stof voor discussie met de andere klanten die meeluisterden. Net als ik willen zij een boek ‘voelen’ en ‘ruiken’. Vaak worden dan handen opgeheven of de ogen even opengesperd om de argumenten kracht bij te zetten. Ik voel me wel thuis in dit gezelschap, al weet ik heus wel dat ‘charmant nostalgisch’ en ‘hopeloos onaangepast’ dicht bij elkaar liggen.

In december komt een oude dame met wandelstok en een 20 jaar jongere begeleider de winkel in. Ze heeft weinig kracht in haar handen en wil zich laten informeren over de e-reader, die heel licht is en daarom gemakkelijk vast te houden als zij in bed wil lezen.Ze weet wat ze wil en maakt indruk met haar goed voorbereide vragen. Op haar verzoek worden nieuwe titels waarin ze geïnteresseerd is op de computer gecontroleerd op beschikbaarheid als e-book. Dat is voor circa de helft het geval en dat is voor haar acceptabel. Nadat haar vragen over uitlenen en weggeven zijn beantwoord, schaft ze een e-reader aan.
Ik vind haar heel stoer en neem me voor die avond de snelstartgids te bestuderen. Jongere begeleider geen bezwaar…………

Tekst: Assia Vermeulen

Geplaatst in Huiselijk geweld