Menu Sluiten

Mode Gespot – Javier Murugarren: ik geef stoffen een tweede leven

‘ Mijn vader is zijn hele leven kleermaker geweest. Als jongetje zat ik vaak bij hem en hielp af en toe mee met kleine klusjes, maar een kledingstuk heb ik toen nooit gemaakt. Kleermaker worden of couturier was ik ook niet van plan. Ik kwam vanuit Spanje naar Nederland om hier te dansen en om choreografieën te maken. Maar toen ik in 2004 in contact kwam met de dansgroep Azart: Ship of Fools en ik zag hoe men daar van oude kleding weer nieuwe maakte, werd er een snaar bij mij geraakt. Ik kroop op een dag achter een naaimachine en begon aan een muts. De plotselinge drang om met kleding bezig te willen zijn, kwam zeker ook door de dood van mijn vader, twee jaar daarvoor. Ik was nu degene die zijn kennis en ervaring zou kunnen doorgeven.
Tachtig procent van de stof waarmee ik werk, is al eerder gebruikt. Ik wil het materiaal een tweede leven geven. Inmiddels maak ik hoeden, mutsen en kleding voor vrouwen en ook mannen van alle leeftijden. Ik werk graag met katoen maar ook met wol en zijde. Als het nodig is, gebruik ik zelfs plastic.

Mijn kleding verkoop ik in principe altijd zelf. In deze wereld waarin de schaal waarop er gewerkt wordt alleen maar groter wordt, wil ik contact blijven maken. Ik wil niet opgeslokt worden door een systeem waarin het alleen maar gaat om meer en nog meer.

Daarom vind ik het hergebruiken van stoffen zo belangrijk. Nadenken over wat ik ontwerp, is daarbij minstens even belangrijk. Kort geleden besefte ik dat piloten altijd maar weer onderweg zijn. Dit besef leidde ertoe dat ik een pyjama voor piloten heb ontworpen die ze, ongeacht de plek waar ze weer zijn, een gevoel van geborgenheid kan geven.

Naast shows in Nederland heb ik ook al een show gehad in Korea en in Japan. In januari ben ik voor een workshop en een show naar Duitsland geweest. Intussen blijf ik een danser en choreograaf. Kleding maken en presenteren is voor mij net zo goed een performance neerzetten als het uitvoeren van een choreografie.’

Tekst: Javier Murugarren en redactie
Beeld: Velvetino Lee

Javier Murugarren

Geplaatst in Huiselijk geweld