Menu Sluiten

Seksualiteit en zwangerschap

Hetty de Rooij, gynaecoloog in Winterswijk ziet wekelijks ongeveer 20 patiënten vanwege problemen rond een zwangerschap. Seksualiteit en zwangerschap, hoe verhouden die zich tot elkaar, vroegen we aan haar.

Kan vrijen riskant zijn voor een foetus bijv. wanneer de penis de baarmoeder raakt?
Het is een fabel dat seks tijdens de zwangerschap gevaarlijk is. Tijdens de zwangerschap kan er door de kwetsbaarheid van de baarmoedermond wel eens bloedverlies optreden na de gemeenschap. Dat is ongevaarlijk voor de zwangerschap, maar geeft wel vaak paniek bij zowel de vrouw als de man. Ik adviseer dan wel altijd contact op te nemen met degene die de zwangerschap controleert om na te gaan of het alleen door de seks komt.

Welke invloed heeft een orgasme van de vrouw op de foetus?
Geen enkele, kan ik stellig zeggen. Het verhaal dat je van een orgasme weeën krijgt, is niet waar. Wel kun je aan het eind van de zwangerschap weeën krijgen van het hebben van gemeenschap omdat er in het spermavocht een stofje zit dat het systeem van weeën aan kan zetten. Wij geven mensen die overtijd raken dan ook het advies te vrijen. Maar door de dikke buik en de andere ongemakken van het eind van de zwangerschap wordt deze methode toch zeer weinig gebruikt door de partners.

Sommige vrouwen schijnen in de middenperiode van de zwangerschap meer zin te hebben in vrijen, dus na de derde maand wanneer ze zich niet meer beroerd voelen en vóór de vaak ongemakkelijke eindperiode. Andere vrouwen juist minder. Waar wordt dit door veroorzaakt?
Hoe spontaner een zwangerschap is ontstaan en hoe normaler die verloopt, hoe meer de zin in seks blijft bestaan. In mijn patiëntengroep is er altijd sprake van een probleemzwangerschap; anders zou de patiënt bij de vroedvrouw lopen. Veel vrouwen durven geen seks te hebben, maar opvallend is dat ook mannen dat erg eng vinden en dus wordt er dan weinig tot niet gevreeën.

Sommige vrouwen hebben na de bevalling last van urine- en/of ontlastingincontinentie. Welke consequenties hebben die voor de seksualiteit van een vrouw? Verandert de vagina sowieso door een bevalling?
Na de bevalling is natuurlijk alles wat uitgerekt, want er is een kindje doorheen gekomen. Het wordt nooit meer als voor die tijd maar als de hormonen weer hersteld zijn (na de borstvoeding bij de tweede menstruatie) wordt het al beter. Verder zijn bekkenbodemspieroefeningen een must. Voor de bevalling met of zonder` schade` geldt hetzelfde: eerst moet alles weer herstellen voor het vrijen op gang komt. Natuurlijk praat ik hier in algemeenheden en iedere vrouw maar ook iedere man is anders. De veranderde situatie van een kind in huis en slechte nachtrust zijn veel vaker de oorzaak van het feit dat men minder zin in seks heeft dan de veranderde vagina.
Bekkenbodemspieroefeningen worden overigens te weinig gedaan en zijn van groot belang bij het herstel na een bevalling ook voor de incontinentie problemen en seksualiteit.

Hoe staat het met seksualiteit als onderwerp tijdens de hulpverlening bij zwangere vrouwen en kraamvrouwen?
Persoonlijk denk ik dat verloskundig Nederland voldoende op de hoogte is omtrent seksualiteit en zwangerschap en kraambed. De relatie verloskundige of gynaecoloog met de vrouw is al een intieme patiënt – hulpverlener band en vragen over seksualiteit worden zonder schroom gesteld en beantwoord. Naar mijn idee is er geen reden om daar een extra item van te maken tijdens de zwangerschap, omdat voor zowel de man als de vrouw juist dan seks veel beter bespreekbaar is. Vragen hieromtrent worden, zoals in mijn praktijk blijkt, gemakkelijk gesteld.

Tekst: Hetty de Rooij en Redactie
Beeld: Flori Bets

Geplaatst in Vrouwelijke seksualiteit