Menu Sluiten

Beeldcolumn 1 – Low priced slavery

150 jaar geleden was het einde van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen een feit. Het woord “slavernij” klinkt voor velen dan ook als iets uit een ver verleden. Maar helaas bestaat slavernij nog altijd. Sterker nog, wij als westerse consumenten hebben er dagelijks mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan de kledingindustrie. Twee maanden geleden, op 24 april, werkten meer dan 2000 kledingarbeiders in het Rana Plaza, een gebouw met vijf fabrieken in Bangladesh, aan T-shirts, vesten en broeken die bij ons in de winkels hangen. Een dag eerder werd het pand door een overheidsfunctionaris onveilig verklaard. Er waren grote scheuren in de muren te zien. Niemand wilde dus gaan werken die ochtend, maar ze gingen toch, want zonder de habbekrats die ze zouden verdienen (zo’n 14 tot 24 eurocent per uur), was het onmogelijk de dag door te komen. Een paar uur later stortten de muren in elkaar en kwam het hele gebouw naar beneden. Meer dan 1100 arbeiders werden dood onder het puin vandaan getrokken. Nog veel meer mensen raakten gewond en verloren ter plekke handen, armen of benen.

Fotograaf Gmb Akash was nauw betrokken bij de ramp. Hij sprak de slachtoffers, zag de lijken en voelde “een stille woede en gevoel van complete machteloosheid”. Hij vertelt: “Overal zag ik doden om me heen. Er waren meer dan 2000 gewonde kledingarbeiders, de lokale ziekenhuizen liepen over. Mensen zochten panisch naar hun ouders, broers, zussen, echtgenoten en kinderen, terwijl honderden slachtoffers om hulp riepen van onder het puin.” Akash’ foto’s tonen de impact van de ramp en de ontreddering bij de nabestaanden. Om dit verhaal te vertellen, van de kleding-industrie in Bangladesh met haar “low-priced slaves”, deelt Akash zijn beelden met OER.

Meer werk van deze fotograaf is te vinden op: www.gmb-akash.com

English version:

150 years ago we declared the end of slavery in Suriname and the Netherlands Antilles. Not surprisingly the word “slavery” sounds to many of us as something of the past. But unfortunately slavery still exists. In fact, we as European consumers are dealing with this on a daily basis. For example, think of the garment industry. Two months ago, on the 24th of April, more than 2,000 garment workers were working in Rana Plaza, a huge factory in Bangladesh, making the T-shirts, jackets and pants that are available for us in our stores. The building was declared unsafe by a government official a day earlier. There were huge cracks visible in the walls. Therefore nobody wanted to work that morning, but they went anyway, because without the pittance that they earn (about 14 to 24 cents per hour), it’s impossible to get through the day. A few hours later the walls collapsed and the whole building came down. More than 1,100 bodies were pulled from under the rubble. Many more people were injured and lost their hands, arms or legs.

Photographer Gmb Akash was closely involved in this disaster. He said he felt “a silent anger, unbearable pain and helplessness” when he saw the victims and remains of the factory. He explains: “Everywhere I saw death around me. Local hospitals were overwhelmed with the arrival of more than 2,000 injured textile workers. Hundreds of weeping mothers, fathers, sisters, brothers, husbands, wifes and children were mad on searching their beloved face, while hundreds of victims called for help from under the rubble. “Akash” pictures show the impact of the disaster and desperation among the relatives. To tell this story of the garment industry in Bangladesh with it’s “low-priced slaves”, Akash shares his images with OER.

More work of this photographer can be found at: www.gmb-akash.com

Column: Patricia Börger
Beelden: Gmb Akash

Geplaatst in Black is beautiful