Menu Sluiten

Borsten en borstkanker bij een vrouw

Welke maat bh had je voordat je borstkanker kreeg?

Ik had toen maat 80C en ik was 52 jaar.

Wat vond je ervan om borsten te krijgen?

Ik vond het heel spannend, ik was er ook trots op. Ik vond het mooi. In mijn klas, nog op de basisschool, was ik één van de eersten die borsten kreeg en begon te menstrueren. Ik was toen elf.

Op welke manier werd er thuis over het krijgen van borsten gesproken?

Er werd bijna niet over gesproken. Ik kom namelijk uit een groot gezin van tien kinderen. Ik ben het derde kind, met een broer en zus boven mij. Toen mijn borstjes begonnen te groeien ben ik door mijn moeder meegenomen naar een lingeriezaak en kreeg ik een heel mooi eerste bh-tje. Ik was er blij mee, ik vond het heel mooi. Het was bovendien heerlijk om even helemaal alleen de belangstelling van mijn moeder te krijgen. Zij was niet trots op haar eigen borsten, ze heeft er nooit mee gepronkt.

Je kreeg borstkanker. Hoe ervoer je je borsten voordien?

Ik kreeg op 52-jarige leeftijd borstkanker. Toen ik een jonge vrouw was, zo’n 30- 45 jaar, had ik best mooie borsten (maat 75 B), Ik vond het leuk om ze te laten zien, droeg strakke T-shirts of bloesjes. Ja , wij kochten als zusjes graag regelmatig mooie bh-tjes.

Heb je gekozen voor borstreconstructie?

Nee, ik heb niet gekozen voor borstreconstructie. Er was amputatie nodig en bovendien kreeg ik nabestralingen op de gehele borstwand.Ik was bang dat bij een borstreconstructie daardoor misschien geen goede wondheling plaatsvindt. Ik vind mijn borstwand en de littekens erg lelijk. De huid is door de bestraling slecht geworden en bovendien kreeg ik door de behandelingen (chemo en bestralingen) veel ribfracturen, waardoor mijn borstkas niet meer mooi van vorm is.

Wat was en is het effect van de borstkanker en daarmee van de fysieke verandering van je lichaam en de manier waarop jij dat ervaart? Durf je je blote lichaam te tonen aan sekspartners en aan anderen, bijvoorbeeld bij het sporten of op het strand?

Nee, ik verberg mij nu altijd, draag altijd kleding erover en probeer mijn borsten te verdoezelen. Ik draag een prothese in mijn BH’s. Mijn partner mag het wel zien, maar de seksualiteit is anders geworden.We hebben geen seksueel contact meer. Wel strelen we elkaar en tonen we dat we elkaar liefhebben.

Wat vind je van de Nederlandse cultuur rond borsten? Beleef jij dat anders sinds de borstkanker?

Nee, voor mij is er geen verschil wanneer ik borsten zie in reclame, kranten of tijdschriften. Ik vind de Nederlandse cultuur prima. Soms mag het tonen van blote borsten wel ietsje minder zijn, maar ik stoor mij er niet aan. Dat is ook niet veranderd. Ik kan er goed naar kijken en ook van genieten.

Wat vind je van borstcorrecties?

Nee, ik zou denk ik niet voor borstcorrecties kiezen, ook niet als ik nu opnieuw jong zou zijn. Het lijkt mij niet goed om kunststoffen in je lichaam te plaatsen, dat is onnatuurlijk. Ja ik ken vrouwen die dat hebben gedaan, maar die zijn volgens mij er achteraf ook niet echt gelukkig mee. Bovendien wordt het maken van geschikte borstfoto’s bemoeilijkt bij de screening op borstkanker.

Heb je het gevoel dat mannen naar je borsten kijken?

Nee, ik heb tegenwoordig niet meer het gevoel dat mannen naar mijn borsten kijken. Ze kijken eerder naar mijn benen.

Kijken ook vrouwen of meisjes naar je borsten?

Nee, ik heb dat niet ervaren in de afgelopen jaren.

Heb je borstvoeding gegeven?

Ik heb helaas nooit kinderen gekregen.

Ken je andere landen of culturen die anders dan de Nederlandse omgaan met borsten en wat vind je daarvan?

Ja, vooral vrouwen uit de Moslimcultuur verbergen hun lichaam. Ik vind dat jammer. Jammer dat er een taboe is om hun lichaamsvormen te laten zien.

Van welke publieke persoon bewonder je de borsten en waarom?

Ik vind de borsten van Ellen ten Damme mooi, idem van Sylvie van der Vaart. Zij hebben beiden een mooi lichaam dat niet lijkt te zijn verminkt door hun borstkanker.

De schoonheid van je borsten. Hoeveel punten zou je je borsten geven?

Ik heb nog maar één borst, een verminkte borstwand, een lymfoedeemarm, kortom ik ben niet mooi onder mijn kleding. Daarvoor geef ik mijzelf een drie. Maar het gaat om mijzelf als persoon, een vrouw die veel kan geven, die er kan zijn voor anderen, die met passie en gedrevenheid de belangen kan vertegenwoordigen van borstkankerpatiënten, die ervoor vecht om de kwaliteit van de zorg en borstkankerbehandelingen te verbeteren. En dat is veel meer waard! Dan wordt het, als ik de mensen om mij heen mag geloven, een hoog cijfer!

Tekst: Grietje

Geplaatst in Borsten