Menu Sluiten

Borsten en borstverkleining (1)

Mijn huidige maat bh is 85D of 90C

Wat vond je ervan om borsten te krijgen?

Ik vond het niet echt leuk. Rond mijn elfde begon de groei. Het deed pijn. Ik had al vroeg (te) grote borsten en dat vond ik helemaal niet leuk. In mijn tienertijd werd ik ermee geplaagd. Er was ook een mythe dat grote borsten ontstonden omdat jongens met hun handen aan de borsten gezeten hadden. Ik schaamde me dat anderen zouden denken dat het zo was. De bh’s waren in die tijd niet al te best. Ze waren van katoen en niet erg ondersteunend, dus het deed ook pijn in de schouders. Bloesjes sloten aan de voorkant niet echt goed.

Op welke manier werd er thuis over het krijgen van borsten gesproken?

Bij ons thuis werd er door mijn moeder niet heimelijk gedaan over seksueel getinte vragen. Toen het zo ver was, heeft ze een bh voor mij gekocht en mij gewezen hoe ik die aan moest doen. Mijn vader werd gewoon ingelicht dat ik nu een bh ging dragen. Wat ik verschrikkelijk vond is dat de te lange bandjes niet netjes korter gemaakt werden met het schuifje, maar mijn moeder maakte gewoon een knoopje op mijn schouders om de bandjes kleiner te maken.
Zelf deed ze nooit geheimzinnig over haar borsten. Ik zag mijn moeder naakt en zij zag mij naakt. Maar in mijn jonge jaren werd er nooit gesproken over de schoonheid van borsten. Toen mijn moeder de vijftig was gepasseerd, kon ik wel gewoon praten over de stevigheid van haar borsten. Dit soort gesprekken waren tussen mijn moeder, mijn zus en ik geen probleem. Mijn vader werd hier niet bij betrokken.

Hoe ervaar je je borsten nu? Laat je ze graag zien?

Ik vind dat ik te slappe borsten heb. Ik had ze graag steviger gewild. Vooral nu ik zo veel ben afgevallen, hangen ze een beetje. Ik laat ze niet zomaar zien. Maar ik schaam me niet om ze te laten zien als het zo uitkomt. Zeker niet als er alleen vrouwen zijn. Ik laat ze wel voor een deel zien, onder een decolleté.
Ik besteed altijd aandacht aan goede bh’s want dan staan die borsten mooier. Je moet de natuur een handje helpen. Ik heb een paar goedkope bh’s vooral vanwege de kleur om onder bijvoorbeeld spagettistraps te voorschijn te komen. Ik heb veel bh’s met verschillende designs. Ik draag geen vullingen.

Je hebt je borsten laten verkleinen. Waarom?

Zoals ik reeds zei, had ik grote borsten. Ik ben astmatisch en de arts vond het niet verantwoord dat ik bij elke astma-aanval zoveel kilo’s onnodig moest opademen en omhoog duwen. Daarom kreeg in 1977 een borstverkleining. Ik vind zowel verkleining als vergroting medisch of esthetisch verantwoord als je het zelf wilt.

Heb je het gevoel dat mannen naar je borsten kijken?

Mannen kijken meer naar mijn gezicht. Volgens mij zijn het niet een bepaald soort mannen die naar borsten kijken. Persoonlijk vind ik het niet erg als mannen naar een vrouw kijken. Kijken staat toch vrij. Ik vind het wel van weinig respect getuigen als ze het op een ongegeneerde manier doen.
Als je me vraagt om welke mannen het gaat: ik heb het gevoel dat bijna alle mannen naar borsten gluren. Het grappige is het verschil tussen witte en zwarte mannen. Als een vrouw komt aanlopen, kijken witte mannen naar haar borsten, de vrouw loopt verder. Zwarte mannen kijken ook naar een vrouw die komt aanlopen. Er gaat een blik van het gezicht naar het lichaam, maar als de dame voorbij is gelopen, kijken ze ook naar de billen. Dat doet een witte man niet.

Kijken ook vrouwen of meisjes naar je borsten?

Ik weet niet zeker of andere vrouwen naar mijn borsten kijken maar ik denk het wel want ik kijk wel naar de borsten van andere vrouwen. Ik doe het niet openlijk. Als ik de persoon goed ken, kan ik haar wel complimenteren. Soms ben ik benieuwd naar het merk van de bh die ze draagt.

Heb je borstvoeding gegeven?

Ik heb drie kinderen. De eerste heb ik wel borstvoeding gegeven, de twee anderen niet omdat mijn borsten toen al verkleind waren. Of mijn partner me hierin steunde? Bij het eerste kind was er geen partner en bij de twee andere kinderen was er geen borstvoeding.

Wat vind je van de Nederlandse cultuur rond borsten?

Ik heb het gevoel, zoals ik al zei, dat de Nederlandse man een “borstenman” is. Ze willen een hand vol borsten hebben. Daarom willen Nederlandse vrouwen graag “mooie” borsten. Maar wat zijn mooie borsten? Dat ligt voor iedereen echt anders. Toch denk ik dat volle borsten meer aanslaan dan kleine borsten. Ik vind het verschrikkelijk als de reclame meer borst laat zien dan product.

Ken je andere landen of culturen die anders dan de Nederlandse omgaan met borsten en wat vind je daarvan?

Ik weet dat mensen die in de natuur wonen, bijvoorbeeld die in het bos in Suriname wonen, anders omgaan met borsten. De borsten zijn geen erotisch object maar een vrouwelijk object om het nageslacht te voeden. Uitgezakte borsten geven status, want dan heb je veel kinderen gevoed.
Ik weet van een islamitische man dat hij het juist sexy vindt dat de borsten onder de kleding verborgen zijn en je alleen maar de vorm kan zien. Dat maakt het spannend, volgens hem.

Welke rol spelen jouw borsten in het liefdesspel?

Sinds de verkleining is het gevoel uit de tepels verdwenen. Toch zijn mijn borsten een belangrijk onderdeel bij het liefdesspel.

De schoonheid van je borsten. Hoeveel punten zou je je borsten geven en waarom?

Ik vind mijn borsten niet meer supermooi, dus krijgen ze geen acht of hoger. Maar ik vind ze wel mooier dan een zesje. Een zeven is ruim voldoende en ik ben dan ook ruim tevreden met mijn borsten.

Tekst: Hilda
Beeld: Johan Janssen

Geplaatst in Borsten