Menu Sluiten

Borsten en de maat van de bh

Welke maat bh heb je?

Ik heb maat 85F

Wanneer kreeg je borsten?

Op de MULO-school kreeg ik pas borsten. In de hoogste klassen van de basisschool (een meisjesschool) hadden of kregen de meeste meisjes al borsten. Ik vond het fijn dat ik ze nog niet had. Ik was nogal sportief en zag dat ze aardig in de weg konden zitten. Toen ik ze eenmaal had besefte ik (13/14 jr.), dat ze erbij hoorden, maar vond het toen wel stom dat jongens op straat daar veel interesse voor hadden. Ik zat in een gezin met alleen maar jongens. Mijn moeder vond dat ik nogal laat was met het krijgen van borsten en ongesteld worden want bij mijn nichtje die even oud is als ik, begon alles al op 11-jarige leeftijd. Voor mij was het no big deal.

Hoe ging je moeder om met haar eigen borsten?

Thuis werd hierover heel luchtig gepraat, ook door mijn broers. Mijn moeder (die kleine borsten heeft) was vaak haar bh kwijt en mijn broers moesten helpen zoeken. Ze ergerden zich hieraan en zeiden dat ze maar zonder moest lopen en dat ze geen bh nodig had. Maar mijn moeder vond een bh netter staan. Mijn moeder had geen moeite om in huis (boven, waar we sliepen) zonder bh te lopen (zie verderop). Of ze trots was op haar borsten? Ze vertelde dat mijn broers langer dan gemiddeld borstvoeding hadden gekregen en dat ze daar zulke kleine borsten aan overgehouden had. Daar konden we om lachen maar niet meer na de tiende keer.

Hoe ervaar je je borsten nu?

Ik ervaar mijn borsten nu als functioneel in vele opzichten. Maar soms zitten ze in de weg.
Ik ben niet groot en had mijn borsten daarom liever kleiner gewild, maar in het leven moet je roeien met de riemen die je hebt. Ik hoef ze niet te laten zien, ze laten zichzelf zien door hun omvang. Ik besteed veel geld aan een goede bh. Ik ben zuinig met deze dure aankopen en was ze regelmatig op de hand met speciale zeep en wasverzachter.

Heb je ooit een borstverkleining overwogen?

Ik heb wel eens borstverkleining overwogen, maar (onnodig) snijden in mijn vlees vind ik eng en ik heb last van littekenvorming. Maar dat geldt voor mij. Als anderen zich er beter door voelen? Waarom niet?

Kijken mannen vaak naar je borsten?

Mannen kijken naar elkaar en naar vrouwen. Er zijn mannen die zeggen dat er uitgesproken borstenmannen zijn. Trek ik soms de aandacht van mannen vanwege mijn borsten of omdat ik gewoon aardig ben tegen aardige mensen of omdat ik van dieren
houd? Ik zou het echt niet weten.

En kijken vrouwen naar je borsten?

Vrouwen kijken vooral (kritisch) naar andere vrouwen. Er zullen vast vrouwen zijn die denken als ze mij zien: “Daar heb je kofiezakka (koffiezakken) “. Een weer anderen: “Ik zou graag wat meer hebben van wat kofiezakka heeft”. It doesn’t bother me. Ik praat over bh’s met andere lotgenoten. Ze willen vaak weten waar ik mijn bh’s koop, totdat ze de prijs horen…
Ik heb mijn kinderen te lang borstvoeding gegeven, wat mijn moeder ook gedaan heeft, alleen bij mij werkte het averechts. Bij mijn moeder werden de borsten klein, bij mij alleen maar groter. De partners stonden of zaten of lagen erbij en keken ernaar. Ondersteunend? Ik kon het alleen af. Hup, mondje open, tepel er in en zuigen maar. Dat ging prima.

Wat vind je van de Nederlandse cultuur rond borsten?

Volgens mij heeft de natuur een verschillende bedoeling met borsten van de vrouw en de man. Het zijn nu vooral de borsten van de vrouw en het six-pack van de man die nu door mannen en vrouwen uitgebuit worden om er veel geld mee te verdienen.

Ken je andere culturen waarin men anders omgaat met borsten?

Vanuit mijn moeders cultuur, ( Arawaks Indiaans) en gelukkig ook nog in vele andere, ook de westerse, zijn borsten (nog steeds) bedoeld voor het plezier in vrijen, met als consequentie dat daar kindjes van komen, die met de borst gevoed moeten worden, tot nut van het algemeen.

Zijn er borsten van een publieke persoon die jij bewondert?

Ik bewonder geen borsten van publieke personen. Als ze zin of onzin uitkramen kijk en luister ik naar ze, hun borsten doen er bij niet toe.

Hoeveel punten geef jij je borsten?

Punten geven aan de schoonheid van mijn borsten? Ik geef ze een 10 omdat ze van mij zijn!

Tekst: Elisa

Geplaatst in Borsten