Menu Sluiten

Borsten en de media

Welke maat bh heb je?

80G

Wat vond je ervan om borsten te krijgen?

Ik woonde met mijn moeder en drie jaar oudere zus in huis. Moeder en zus hadden uiteraard al veel eerder borsten, dus keek ik er erg naar uit om er ook ‘bij te horen’. Maar toen het zover was, voelde ik me erg ongemakkelijk, vooral tegenover de jongens uit mijn klas, want zij zagen de verandering natuurlijk ook. Onder de meiden was het het gesprek van de dag. Elke dag weer. We zaten immers in hetzelfde schuitje!

Op welke manier werd er thuis over het krijgen van borsten gesproken? Ben je door je moeder voorbereid op het krijgen van borsten?

Ik kan me eigenlijk niet goed herinneren of en hoe ik ben voorbereid. Over het algemeen was mijn moeder kort en krachtig over seksuele voorlichting. Ik kan me nog wel goed haar ‘slogan’ herinneren: “Eet niet teveel vlees, anders krijg je grote borsten!”

Hoe ervaar je je borsten nu?

Ik ben over het algemeen tevreden met mijn hele lichaam en dus ook met mijn borsten. Soms vind ik het wel vervelend dat bepaalde kleding mij minder goed staat of er ordinair uitziet omdat ik behoorlijk grote borsten heb. Het is soms moeilijk om een goed passende jurk of badpak te vinden. En geld uit moeten geven aan dure bh’s (omdat niets anders goed zit) vind ik het ergst!! Dat weiger ik dan ook regelmatig.

Wat vind je van borstcorrecties?

Vroeger had ik er geen begrip voor en vond ik dat je blij moet zijn met wat je hebt. Niemand is perfect! Nadat ik mijn oudste zoon een jaar borstvoeding had gegeven en theezakjes over had, ben ik daar anders over gaan denken. Ik had ervaren hoe onvrouwelijk je je kunt voelen. Ik heb zelf overigens nooit een borstcorrectie laten doen. Het is gelukkig weer ‘goed’ gekomen na mijn tweede zwangerschap. Dus ik zou zeker ruim de tijd nemen om zo’n heftige beslissing te nemen. Er zitten immers ook risico’s aan. Maar als je er echt onder lijdt, dan kan ik me het erg goed voorstellen.

Heb je het gevoel dat mannen naar je borsten kijken?

Dat gebeurt regelmatig. Gelukkig niet op de werkvloer. Ik stoor me er niet aan, maar als een man alleen oog heeft voor mijn borsten, dan ben ik er snel klaar mee!

Kijken ook vrouwen/meisjes naar je borsten, wanneer en hoe ervaar je dat? Praat je met andere vrouwen/meisjes over borsten?

Ik praat regelmatig over borsten met vrouwen. Dat gaat dan over de grootte, de vorm, de perfecte bh e.d. We bekijken en betasten elkaar dan regelmatig.

Heb je borstvoeding gegeven of zou je het eventueel in de toekomst doen? Wat zijn jouw motieven?

Ja zeker! Ik heb borstvoeding gegeven en zou het zeker weer doen, maar dan echt hooguit vier maanden. De belangrijkste reden daarvoor is de weerstand en de gezondheid van mijn kindje.

Wat vind je van de Nederlandse cultuur rond borsten?

Er is veel aandacht voor borsten. Te veel als je het mij vraagt. Het zorgt vaak voor onzekerheid. Aan de andere kant ben ik ook van mening dat het net zo beladen wordt als we het zelf maken. Want we klagen over wat we tegenwoordig allemaal in de media te zien krijgen maar we liggen wel al sinds jááááren topless op het strand. Dat was vroeger nooit een probleem. Waarom zijn blote borsten nu ineens wel een probleem?!

Van welke publieke persoon bewonder je de borsten en waarom?

Die heb ik niet maar als ik er een had dan zou het een vrouw zijn die ondanks haar onvolmaaktheden trots is op haar borsten en dat ook uitstraalt.

De schoonheid van je borsten. Hoeveel punten zou je je borsten geven?

Een dikke 8! Ik ben tevreden met wat ik heb maar mijn borsten zijn ook niet perfect.

Tekst: Chantal

Geplaatst in Borsten