Menu Sluiten

Borsten en religie

Welke maat bh heb je?

75C

Wat vond je ervan om borsten te krijgen?

Als kind zag ik er niet tegenop om bosten te hebben. Wat ik mij nog wel goed weet te herinneren was dat er een meisje bij ons in de klas was met zeer grote borsten. Te groot eigenlijk voor haar leeftijd en lengte. Het zag er altijd zo ongemakkelijk uit waardoor het mijn aandacht trok zoals bij het omkleden en douchen na een gymles. Zelf had ik nog geen borsten en was er eigenlijk ook niet mee bezig. Wat ik wist is dat ik alleen niet zo van die grote borsten wilde hebben. Dit kwam ook omdat ze nogal speels was en vaak ging rennen en dat zag ik altijd die borsten in de lucht vliegen. Zelf heb ik het nooit als vervelend ervaren om borsten te krijgen. Ik kan mij er eigenlijk niet veel van herinneren.

Op welke manier werd er thuis over het krijgen van borsten gesproken? Ben je door je moeder voorbereid op het krijgen van borsten?

Bij ons thuis werd er niet over gesproken maar het was ook geen taboe. Ik kan mij niet herinneren dat mijn zus en ik er op voorbereid werden. De enige voorbereiding die wij hadden gekregen was op de menstruatie.

Hoe ervaar je je borsten nu? Laat je ze graag zien? Op welke manier? Besteed je veel geld aan bh´s?

Het hebben van borsten vind ik heel belangrijk. Het geeft mij een vrouwelijk gevoel. Ik ben heel blij met mijn bosten omdat ze niet te groot en niet te klein zijn. Het is niet dat ik ze graag laat zien. Ik ben niet van mening dat je borsten moet hebben om ze te laten zien.
Het dragen van een goede bh vind ik belangrijk omdat het zoveel invloed heeft op vorm die je borsten krijgen. Een bh moet goed zitten zodat je het niet door hebt dat je er een draagt. De laatste jaren ben ik heel kieskeurig als het gaat om het kopen van een bh omdat ik er een paar gekocht heb die geen goede vorm geven of niet lekker zitten. Dit jaar was ik op vakantie in Miami en ik heb er drie bij het bekende merk gekocht waar modellen als Doutzen Kroes op de catwalk voor lopen. Wat zitten ze goed! De eerst volgende keer dat ik weer in Amerika ben, zal ik er weer een paar halen.

Wat vind je van borstcorrecties?

Ik ben tegen borstcorrecties, mits het vanwege een medische klacht gebeurt bijvoorbeeld bij te grote borsten. Wat ik om me heen zie en hoor is dat het bij borstcorrecties bijna altijd gaat om een vergroting en niet om een verkleining. Dat vind ik jammer. Het is overigens niet aan mij om hierover te oordelen. Zelf zou ik er niet voor kiezen maar dat komt natuurlijk omdat ik blij ben met mijn borsten. Ik weet eigenlijk niet wat ik zou hebben gedaan als ik bijna geen borsten zou hebben en of als ze misvormd zouden zijn.

Heb je het gevoel dat mannen naar je borsten kijken?

Ik heb niet het idee dat mannen naar mijn borsten kijken. Ik ga niet schaars gekleed en daardoor is er waarschijnlijk minder aanleiding tot starende mannenblikken. Ik zou dat trouwens niet als prettig ervaren maar eerder als ongepast.

Kijken ook vrouwen/meisjes naar je borsten?

Niet dat ik weet, nee.

Heb je borstvoeding gegeven of zou je het eventueel in de toekomst doen?

Als ik kinderen zou hebben zou ik, denk ik, wel borstvoeding geven. Alleen al omdat ik mij heb laten verstellen dat moedermelk heel gezond is voor kinderen en dat het goed is voor de relatie tussen moeder en kind. Wat dan wel weer jammer is dat je er van die hangborsten van krijgt. Als moeder moet je naar mijn mening maar de prijs betalen. Zelf zal ik niet jarenlang borstvoeding geven, maar eerder alleen de eerste maanden. Ik heb wel eens gezien dat een moeder haar kind van rond de drie jaar nog borstvoeding gaf en dat zag er wel heel apart uit.

Wat vind je van de Nederlandse cultuur rond borsten?

Dat borsten geen taboe zijn in Nederland vind ik echt heel goed. Het is goed dat we met kinderen over dit soort thema´s kunnen praten. Het laten zien van borsten bij een reclame van koekjes is echter wel het andere uiterste.
Ik vind het jammer dat borsten soms gebruikt worden als een instrument om verkoopcijfers te bevorderen. Ik ben van mening dat het laten zien van je borsten iets intiems zijn tussen twee mensen en dat je die intimiteit niet met de wereld hoeft te delen. Zelf vind ik borsten iets moois, evenals een laag decolleté. Ik ben geen voorstander van een zeer laag decolleté, want dat levert ongewenste aandacht op. Zwemkleding op het strand mag wel aantrekkelijk ‘bloot’ zijn. Dat vind ik een andere situatie.
Ik denk wel dat mensen hier heel verschillend over denken en daarin hebben we elkaar te respecteren. Als belijdend christen volg ik overigens, als het om mijn lichaam gaat, de visie van de bijbel. Die is er heel duidelijk over dat we ons lichaam met respect dienen te behandelen; het lichaam is niet van onszelf, we kunnen er niet naar eigen goeddunken mee handelen. Ons lichaam behoort aan God, Die heeft het gemaakt en met zijn bloed heeft hij het gekocht. Onze lichamen behoren tempels van de Heilige Geest te zijn. Met onze lichamen behoren we God te verheerlijken. Paulus schrijft: “Weet gij niet, dat uw lichamen leden van Christus zijn? …… Of weet gij niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, Die in u woont, Die gij van God ontvangen hebt, en dat gij niet van uzelf zijt? Want gij zijt gekocht en betaald. Verheerlijkt dan God met uw lichaam.”(1 Kor. 6:15, 19-20).

Ken je andere landen⁄culturen die anders dan de Nederlandse omgaan met borsten en wat vind je daarvan?

Ja, bijvoorbeeld in de moslimlanden. Ik vind het jammer dat er niet over borsten gesproken kan worden zonder dat dit meteen als negatief of seksueel wordt gezien.

Van welke publieke persoon bewonder je de borsten en waarom?

Van niemand.

De schoonheid van je borsten. Hoeveel punten zou je je borsten geven?

Een 8+ want ik ben tevreden.

Tekst: Amalia

Geplaatst in Borsten