Menu Sluiten

Borsten en respect

Welke maat bh heb je?

85B

Wat vond je ervan om borsten te krijgen?

Vervelend! Ik zat nog op de basisschool en droeg geen beha. Ik kan me nog herinneren dat ik met gymlessen (als we gingen rennen) mijn shirt elke keer ver van mijn borsten trok zodat ze niet opvielen. Een drama was dat!

Op welke manier werd er thuis over het krijgen van borsten gesproken? Ben je door je moeder voorbereid op het krijgen van borsten?

Nee, ze gaf wel op een gegeven moment aan dat ik een beha kon dragen. Op dat moment had ik dat wel eerder willen weten, maar misschien viel het haar ook niet op. Er werd in ieder geval niet uitgebreid over gesproken.

Hoe ervaar je je borsten nu?

Ik laat ze niet graag zien, behalve aan een partner als ik die heb. Ik vind het wel fijn om mooie en goede lingerie te hebben, maar dat heeft niet een hoge prioriteit voor mij.

Wat vind je van borstcorrecties?

Ik ken niemand die dat heeft gedaan maar zie het wel vaak op tv. Ik vind het nergens voor nodig, het is meer voor onzekere vrouwen. Je moet blij zijn met wat je hebt gekregen. Elke vrouw is mooi op haar eigen manier.

Heb je het gevoel dat mannen naar je borsten kijken?

Niet altijd, maar wel als ik een goede inkijk heb wel ja! Ook als iets strak zit, dan laten ze hun ogen er langs glijden. Het zijn of de vervelende jongetjes, of oudere mannen, vraag me niet waarom. En hoe ik het ervaar? Hangt er van af, als het een mooie man is dan mag hij…

Kijken ook vrouwen/meisjes naar je borsten?

Ik denk het wel, maar ik let er niet op. Ik praat er niet graag over, alleen als er iets mankeert, zoals steken in mijn borst of als ze gevoelig zijn.

Heb je borstvoeding gegeven of zou je het eventueel in de toekomst doen?

Nog niet gedaan maar ik zou het wel willen. Het lijkt me toch wel een mooi moment wanneer je kind van jouw melk kan drinken. Maar borstvoeding geven moet niet te lang duren. Voor mij zou het op een gegeven moment wel ophouden, denk ik!

Wat vind je van de Nederlandse cultuur rond borsten?

Ik vind dat minder prettig de benadering van vrouwen en borsten in de media. Ik vind het zelfs van weinig respect getuigen. Op deze manier wordt de vrouw alleen maar te kijk gezet. Zelf vind ik dat je respect moet hebben voor het vrouwenlichaam.

Ken je andere landen⁄culturen die anders dan de Nederlandse omgaan met borsten en wat vind je daarvan?

Ja in mijn eigen cultuur, de Marokkaanse cultuur. Het is een ‘’schande’’ als je borsten goed te zien zijn, dus een inkijk of strakke kleding is not done. Aan de ene kant begrijp ik het wel, maar aan de andere kant hebben vrouwen nu eenmaal borsten. Je ziet de mannen en jongens toch altijd weer gluren! (zie vraag 2 over mijn xxxl-shirt op de basisschool)

Van welke publieke persoon bewonder je de borsten en waarom?

Van niemand.

De schoonheid van je borsten. Hoeveel punten zou je je borsten geven?

Ik geef ze een 8. Ik ben tevreden met hoe ik ‘gemaakt’ ben. Als mijn borsten helemaal perfect waren dan was het ook niet spannend geweest.

Tekst: Nora

Geplaatst in Borsten