Menu Sluiten

Borsten en ze laten zien

Wat vond je ervan om borsten te krijgen?

Ik was ongeveer 11 jaar toen ik borsten kreeg. Het deed een beetje pijn en er kwam een hard bultje in. Dit vond ik niet zo prettig, omdat je dat met bijvoorbeeld stoeien kon voelen. In het begin vond ik het dus niet zo prettig. Het heeft ook lang geduurd voordat ik bh’s ging dragen, die vond ik niet lekker zitten. Later, toen ik ongeveer 14 jaar was, vond ik het heel gewoon dat ze er waren. Ik vond ze ook wel mooi en ik was vooral tevreden dat ik niet te grote borsten had. Met mijn moeder ging ik mijn eerste bh’s halen. Mijn ouders reageerden niet ongemakkelijk op mijn volwassenwording.
Van de jongens op school merkte ik wel dat ze er nieuwsgierig naar waren en dat ze er daarom per ongeluk tegen aan stootten of naar keken tijdens het zwemmen.

Hoe ervaar je je borsten nu?

Ik ervaar mijn borsten als iets waar ik trots op ben. Ik vind ze goed en mooi en heb er twee kinderen mee gevoed. Ze zijn ook niet zo veranderd en lijken nog veel op mijn borsten van vroeger. Ik laat ze daarom ook makkelijk zien bijvoorbeeld in de sauna, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld mijn schoonzus.
Veel geld heb ik niet en ik koop dus ook niet vaak een nieuwe bh maar als ik er een haal dan moet die wel lekker zitten. Als ik er zin in heb draag ik kleding waarin mijn borsten goed uitkomen en je de vorm goed kan zien en dat kan ook doorschijnende kleding zijn.

Wat vind je van borstcorrecties?

Ik zou geen borstcorrectie laten doen, want ik ben tevreden met mijn borsten. Ik kan mij wel voorstellen dat je je borsten wil vergroten of verkleinen. Als vrouwen zich daar prettiger door voelen moeten ze dat zeker doen.

Heb je het gevoel dat mannen naar je borsten kijken?

Als ik iets draag waar je mijn borsten in kan zien, dan wordt er wel gekeken. Dat gebeurt wel een paar keer in de week, maar er zijn ook vrouwen die kijken.
Ik vind dit niet erg, wel als het ongemakkelijk staren wordt en je die persoon niet kent. Mij valt op dat je dit meemaakt met mannen uit verschillende milieus.

Wat vind je van de Nederlandse cultuur rond borsten?

Ik vind het zelf ook wel leuk om naar een mooi figuur van een vrouw te kijken in de reclame. Daar heb ik geen moeite mee. Wel vind ik dat de commerciële tv- zenders er teveel en overdreven mee bezig zijn in programma’s.

Tekst: Marjolein

Geplaatst in Borsten