Menu Sluiten

Het bleken van de huid

Een van de gevolgen van blank kolonialisme is de hoge waardering bij gekleurde mensen, niet alleen in Afrika maar bijvoorbeeld ook in India, voor alles wat refereert aan blank zijn. Wie licht getint was in de kolonie had betere kansen . Dit heeft er o.a. toe geleid dat zwarte mensen, voornamelijk vrouwen, hun huid gingen bleken, een soms toxische behandeling met veel gevolgen. Hieronder volgt een gesprek met dermatoloog Albert Wolkerstorfer, werkzaam bij het Instituut voor Pigmentstoornissen van het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam.

Welk onderzoek is er in Nederland gedaan naar het bleken van de huid?

Allereerst zou ik de kanttekening willen maken dat het slavernijverleden niet de enige oorzaak is van het willen veranderen van de kleur van de huid. Je ziet namelijk ook bij blanken soms een excessief gebruik van de zonnebank hoewel bekend is dat dit huidkanker kan veroorzaken. Blijkbaar speelt bij de wens naar een bepaalde huidskleur ook een schoonheidsideaal een rol.
Met betrekking tot onderzoek naar het bleken van de huid: in Nederland is dat een keer uitgevoerd (rond 2000) onder Ghanese vrouwen door dermatoloog Westerhof, de oprichter van het Instituut voor Pigmentstoornissen. Wat uit studies naar voren komt, is dat bleekcrèmes vooral gebruikt worden in Azië en Afrika. In Thailand bijvoorbeeld bleek dat 60% van de vrouwen tussen de 18 en 64 jaar op een zeker moment gebruik had gemaakt van bleekcrèmes, in de Filipijnen 50 % en in Hong Kong 45 %.
Voor Nederland zijn de cijfers niet bekend. Zou je de cijfers uit andere landen extrapoleren naar Nederlandse steden met veel migranten als Amsterdam en Rotterdam, dan zou je mogen aannemen dat het aantal gebruikers ook hier meer dan groot is.

Wat is het gevaar van het bleken van de huid?

In veel bleekmiddelen zit hydrochinon en bijnierschorshormoon. Hydrochinon is gevaarlijk als je dit jarenlang gebruikt op een groot huidoppervlak. Je kunt er juist donkere of witte vlekken van krijgen. Komt deze stof in je bloed terecht, zo bleek bij dieren, dan kan die leiden tot nierkanker. En bijnierschorshormoon, dat ook in hormoonzalven zit, maakt de huid dunner bij langdurig gebruik, met als gevolg dat de huid snel kapot kan gaan. Er worden nog wel meer zaken gebruikt voor het bleken van de huid, zoals fruitzuren en vroeger zelfs kwik. Ooit kregen we iemand op de poli die zich met Jif insmeerde om de huid te bleken.

Hoe komt het dat uw afdeling geen zicht heeft op de gebruikers in Nederland van deze bleekcrèmes?

Patiënten zeggen nooit dat ze hun huid bleken om een lichtere teint te hebben. Wat ze ons vertellen is dat ze bleken vanwege bruine vlekken Gebruikers zijn niet onbekend met het feit dat je de middelen namelijk beter kunt laten staan. Ook zullen velen niet vertellen dat zij ‘niet-legale’ bleekmiddelen gebruiken. Wij dermatologen weten daarom niet goed hoe groot het gebruik in Nederland is, maar onderzoek hiernaar is zeker gewenst.

Wat zou er moeten gebeuren om mensen te weerhouden van deze gevaarlijke toxische behandeling?

Voorlichting geven over de gevaren daarvan. Mensen vertellen dat bleekcrèmes irritatie geven van de huid en soms blijvende donkere of lichte vlekken.

Tekst: Albert Wolkerstorfer

Geplaatst in Black is beautiful