Menu Sluiten

De vrouw en haar schoenen

De schoenen die ik draag, bepalen hoe ik me voel. Door de ‘juiste’ schoenen voel ik me zelfverzekerder. ‘Verkeerde’ schoenen zijn voor mij platte schoenen, pumps en schoenen met een scherpe punt. Ze maken dat ik me juist minder prettig voel. Die ‘juiste’ schoenen waar ik me lekker in voel, zijn iets stoerder maar toch elegant met een stevige, maar elegante hak. Zo kan ik elegant èn zelfverzekerd rondlopen, zowel in mijn vrije tijd als op het werk. Ik ben van mening dat schoenen je totale styling of kledij kunnen maken of breken.

Tenenfobie
Ik heb een opvallende afkeer van blote tenen. Je kunt dat gerust een tenenfobie noemen. Ik houd niet van de bosjes tenen die je in het voorjaar te voorschijn ziet komen en ik zal daarom nooit open schoenen dragen. Onlangs heb ik toch een paar zwarte aanstekers (zie foto) met open teen gekocht. Ik overweeg ze te verkopen via internet, want ik geneer me in deze schoenen of voor mijn tenen. Ik knap ook echt afknappen op mannen met open sandalen of andere schoenen met een open teen.

Budget
Ik denk dat ik per jaar zo’n duizend euro uitgeef aan schoenen. Dat bedrag besteed ik aan schoenen zoals ik ze hierboven beschrijf: altijd met stevige maar elegante hak. Nooit aan schoenen met naaldhakken, niet aan ballerina’s, en helemaal nooit aan schoenen met open tenen. Daar kan ik niet mee lopen. Ik heb onlangs voor de eerste keer witte sneakers van Filippa K gekocht voor onder een rok die juist onder de knie komt of een driekwartsbroek.
Op het ogenblik heb ik een aardig aantal paren schoenen in mijn kast staan. Om precies te zijn: 3 paar laarzen, 1 paar sneakers, 6 paar laarsjes, 4 paar pumps met een stevige hak en 1 paar zwarte schoenen met veters. En dan die zwarte aanstekers met open teen, maar ik hoop ze gauw kwijt te zijn. Ik draag in de zomer wel teensletsen (teenslippers) op vakantie of thuis.

Merkschoenen en financiën
Bij het kopen van schoenen kijk ik nooit naar het merk of de ontwerper. Maar ik ken wel de  schoenen van AF Vandervorst en Ellen Verbeek. Die zijn erg mooi, maar ook wel erg duur. Ik vind ze zo mooi dat ik ze ondanks de flinke prijs, toch koop.
Zo heb ik een paar laarzen tot onder de knie en de aansluitende laarsjes van AF Vandervorst gekocht. De hoge laarzen in de uitverkoop voor 419 euro. Maar beide heb ik weer doorverkocht via internet voor de helft van de prijs omdat ze respectievelijk te groot en te nauw waren.
Als ik veel geld zou hebben, zou ik waarschijnlijk dezelfde schoenen kiezen als nu. Misschien zou ik wel meer schoenen kopen in gedurfde kleuren en schoenen die je niet vaak kan dragen. Ik koop nu overwegend zwarte gedekt gekleurde  schoenen die overal bij passen. Ik realiseer me dat ik mijn schoenen bij alle gelegenheden kan dragen: op het werk, bij het boodschappen doen, bij feestjes en bij plechtige gelegenheden, zoals een huwelijk of een begrafenis.

Hakken geven mij zelfvertrouwen
Hoge hakken lijken steeds meer het modebeeld te bepalen. Ik denk wel dat het klopt dat hoge hakken erotiserend werken bij sommige mannen als het om vrouwen gaat. Ikzelf merk er niet zoveel van dat mannen zich anders gedragen als ik hoge hakken draag. Mijn vriend stelt op dat gebied geen eisen, maar hij zegt wel altijd ‘ kleine’ tegen mij als ik mijn schoenen met hakken niet aan heb. Ik voel me sowieso beter met hoge hakken: zelfverzekerder en eleganter.

Topvrouwen, platte schoenen
Ik merk dat mensen over het algemeen en wereldwijd van mening zijn dat een hooggeplaatste vrouw bij een officiële gelegenheid pas goed gekleed is als ze ook hoge hakken draagt. Je kunt je als presidentsvrouw of als koningin volgens dat ongeschreven schoenenprotocol bij een staatsbanket niet laten zien in ballerina’s of laarzen. Maar ik vind dat iedereen, ook topvrouwen in dat soort situaties, alles mogen dragen wat ze willen. Neem nu vrouwen als Michelle Obama of Lady Di. Zij zien er immers prachtig uit, ook op platte schoenen of schoenen met een klein hakje.

Bewustwording en emancipatie
Hoge hakken kunnen vervelende en pijnlijke gezondheidsklachten opleveren, zeker op gevorderde leeftijd. Inderdaad wordt het lichaam in een bepaalde houding gedwongen. Dat kan vervormingen aan de voet opleveren en rug- en nekklachten. Ik ben van mening dat men veel meer voorlichting moet geven om kinderen en jonge vrouwen zich van deze mogelijke problemen bewust te maken. Zo kunnen ze zelf beslissen wlek schoenen ze aantrekken en laten ze zich niet bepalen door wat ‘men’ vindt.
Ikzelf draag om die reden geen schoenen met naaldhakken en een smal toelopende spitse neus. Ik kies daarom voor stevige elegante schoenen met een iets bredere hak en een ronde neus. Ik zie het effect van die zogenaamde mooie ongezonde schoenen bij mijn moeder. Ze heeft als jonge vrouw veel ‘verkeerd’ schoeisel gedragen. Nu ze eind zestig is, kan ze enkel nog lopen op schoenen van het merk Wolky.
Je ziet vaak dat veel vrouwen onder tafel of aan het eind van de dag hun ongemakkelijke schoenen uitdoen. Dat betekent dat zij zich keuzen laten opdringen. Daarom vind ik dat niemand zich verplicht moeten voelen om ongemakkelijke schoenen te dragen. Is de vrouw van tegenwoordig niet assertief en geëmancipeerd genoeg om dit zelf te beslissen? Dat zou in deze tijd toch wel mogen. Een handige tussenoplossing is mooie ‘verkeerde’ schoenen dragen als je alleen maar hoeft te zitten en gemakkelijke schoenen meenemen in je tas voor het geval je een stuk moet lopen. Ook in het professionele leven zie je dit. Op het kantoor de hoge hakken, op weg naar het werk de platte schoenen of sneakers. De betere mooie schoenenmerken leveren er daarom een leuk stoffen tasje bij. Zodat je je schoenen in je tas kan stoppen.

Trend
Ik zie ook wel een voorzichtige trend dat meisjes en jonge vrouwen kiezen voor makkelijke schoenen, vaak in de vorm van sneakers. Niet alleen voor de vrije tijd maar ook voor werksituaties en feesten. Maar lang niet iedereen durft het roer in alle situaties radicaal om te gooien, vooral niet in werksituaties. Ik vind het echter wel een mooie ontwikkeling en ik vind dat het moet kunnen. Daarom heb ik ook sneakers gekocht. Ik zal ze echter niet dragen op het werk zelf. Wel op de weg er naar toe. Op het werk voel ik mij niet professioneel in platte, niet-elegante schoenen.

Tekst: Perihan

Geplaatst in Schoenen