Menu Sluiten

Emile (24 jaar): ‘Waarom moet de man altijd het initiatief nemen?’

Bij mij thuis werd er opvallend weinig tot niet over seks gepraat en nooit over seksuele voorlichting. Mijn zus en ik hebben dan ook geen verschillende mannen- of vrouwenmoraal meegekregen. Een maal heb ik voorlichting gekregen op de middelbare school. Veel weet ik daar niet meer van. Het ging in ieder geval over voorbehoedsmiddelen.

Tja, bij welke groep hoor ik en hoe wordt er aangekeken tegen seksualiteit? Ik beperk me tot mijn vriendengroep. Daarin geldt dat een vrouw altijd seksueel actief mag zijn. Daar wordt geen probleem van gemaakt, hoeveel bedpartners zij ook heeft. Van maagdelijkheid wordt over het algemeen evenmin een probleem gemaakt. Het doel in mijn groep is in ieder geval niet om per se een maagd als vriendin te krijgen. Dit was ook al zo toen wij jonger waren. Vaak gaat de voorkeur zelfs uit naar meer ervaren vrouwen. Maagdelijkheid staat dus niet hoog aangeschreven. Zelf maak ik geen onderscheid tussen iemand die maagd is of niet.

Het begrip slet is volgens mij een term die door mannen is verzonnen voor vrouwen die graag seks hebben. Ik zie de term als een soort ‘aanval’ op deze vrouwen. Er wordt hierdoor een negatief stempel gedrukt op deze groep vrouwen. Voor mij heeft dit begrip dan ook weinig betekenis. Ik zou dus best kunnen trouwen met een vrouw die een slet wordt genoemd.

Ik denk dat veel vrouwen ook beseffen dat het woord een vage en onduidelijke betekenis heeft en daarom gebruiken ze het woord op een grappige, speelse manier, vooral om met elkaar te dollen. Natuurlijk kunnen vrouwen elkaar ook op een serieuze en negatieve manier slet noemen. Dat keur ik natuurlijk af, omdat sommigen wellicht gaan geloven dat het woord daadwerkelijk alleen die negatieve betekenis heeft.

Bij mannen speelt weer het begrip ‘player. Volgens mij wordt daarmee over het algemeen een man bedoeld die veel vrouwen in bed weet te krijgen. Hoewel ik zelf totaal niet bezig ben om een player te zijn of te worden, moet ik bekennen dat ik soms wel enige bewondering heb voor mannen die veel vrouwen in bed weten te krijgen. Wat mijn groep vrienden betreft kan ik stellen dat de gedachten over een player zeer divers zijn. Sommige zien een player als een oppervlakkig iemand, maar anderen hebben wellicht enige bewondering voor zo iemand.

Zoals ik al eerder zei: ik vind het geen probleem als een vrouw seksueel actief is. Het is simpelweg een teken dat zij van seks houdt en ervaring heeft, waar ik wat aan kan hebben. Ik sta hier dus niet negatief tegenover.

Mijn idee is dat vrouwen zich moeten kleden zoals zij zich goed voelen. Een kanttekening hierbij is wel dat wanneer een vrouw zich uitdagend kleedt, zij zich moet realiseren dat dit bij veel mannen een signaal afgeeft dat ze open staat voor seks. Ze zal dan meer aandacht op seksueel gebied krijgen. Ik verwacht dus wel van vrouwen dat ze hierop voorbereid zijn en het niet raar vinden dat mannen zich dan gaan uitsloven om hen te veroveren.

Helaas herken ik het wel uit de praktijk dat vrouwen beter niet al te actief kunnen zijn op seksueel gebied, om te voorkomen dat ze geen slet worden genoemd. Als vrouwen zich dus voorzichtig opstellen, wordt bijgevolg van de man verwacht dat hij het initiatief neemt om als eerste op de vrouw af te stappen. De vrouw mag flirten, maar het is vervolgens niet oké om als eerste op de man af te stappen. Ik ken vrouwen die zich wel aangetrokken voelen tot een man, maar geen actie ondernemen. Misschien is de reden hiervoor inderdaad dat van hen verwacht wordt het initiatief van de man af te wachten. Deze conventionele man-vrouwverhouding vind ik vooral ouderwets. Het lijkt me dat het dit gedrag niet is te verklaren vanuit een evolutionair-biologisch principe. Tegenwoordig hoeven vrouwen én mannen gelukkig geen rekening meer te houden met die oerprincipes, zonder in gevaar te komen. Het maakt het leven zelfs onnodig ingewikkeld.

Een groot deel van die ingewikkelde manier van omgaan met elkaar wordt volgens mij veroorzaakt door de media. Zij heeft er belang bij de man-vrouwverhoudingen op een bepaalde manier te presenteren. Teksten van bepaalde muzikanten, bijvoorbeeld in de hiphopcultuur, drukken een belangrijke stempel op jongeren. In die cultuur worden vrouwen vaak neergezet als een louter lustobject. Die visie op vrouwen vormt mannen en jongens in hun denken over vrouwen. Dat zou dus van mij veranderd moeten worden, om te beginnen bij die jongeren. Ik denk dat voorlichting voor deze groep goed zou werken.

Tekst: Emile, Heske van der Vossen en Henna Goudzand Nahar
Beeld: Anne Tjin

Geplaatst in Sletvrees bij hetero’s en homo’s