Menu Sluiten

Gerard (57): ‘Moeders stimuleren soms machogedrag’

Van huis uit heb ik niets meegekregen over seksualiteit. Over seks werd niet gesproken. Kennis heb ik voornamelijk uit boeken en van vrienden, van de straat zogezegd.

Binnen de groep waar ik toe behoor, wordt er vanuit gegaan dat een vrouw seksueel actief is als ze  een vriend heeft. Het is niet goed voor haar reputatie als bekend wordt dat ze veel wisselende partners heeft, dit in tegenstelling tot de seksueel actieve man. Hij wordt als een player gezien, en dit is stoer. Vrouwen houden dit beeld ook in stand, vooral moeders. Moeders vinden het wel leuk als hun zoon, zoals in de Surinaamse creoolse cultuur wordt uitgedrukt, een “moi boi” (mooi en gewild) is. Of ze het echt leuk vinden weet ik niet, maar ze keuren zijn gedrag niet af.
Maagdelijkheid is niet zo belangrijk in de Surinaamse creoolse cultuur. Men gaat er vanuit, zoals ik al zei, dat je seksueel actief bent als je een vriend hebt. Zelf vind ik dit ook niet zo belangrijk maar je hoeft van mij ook niet van de daken te schreeuwen met wie je het allemaal gedaan hebt. Dit geldt trouwens ook voor heren. Ik denk niet dat het iets is om over op te scheppen, ook niet om je voor te schamen. Voor mij is het iets privé.

Slet is een negatief begrip net zoals hoer, sloerie enz. Ik versta er een slecht verzorgde vrouw onder die het met verschillende mannen doet om er beter van te worden. Voor geld of een opstapje op de carrièreladder. Een sloerie kan ook goed gekleed zijn, maar ik denk eerder aan een slonzig type, waarom weet ik niet. Misschien  zijn de sloeries die ik ken zulke types. Ja, er zijn vrouwen die ik sletterig vind. Ik zou wel trouwen met een vrouw die door anderen een slet wordt genoemd, als ik het zelf niet vind. Ik weet overigens niet of je jezelf een slet kan vinden. Ik denk wel dat vooral anderen je die naam geven. Een levensfilosofie heb ik niet op dat gebied, ik heb er in ieder geval niet over nagedacht. Het enige wat ik weet is dat het niet zoveel uitmaakt wat anderen ervan vinden als ik iemand zelf geweldig vind.

Een man die een player wordt genoemd, wordt  over het algemeen als stoer of macho gezien. Zelf vind ik het niet positief als mensen mij een player zouden noemen. Het staat voor een vrij glad persoon, een praatjesmaker met een te groot ego. Waarom ik niet gezien wil worden als een gladjakker en mooiprater? Logisch toch? Ook zou ik het niet leuk vinden als mensen mij zien als iemand met een te groot ego. Ik zou graag gezien worden, zoals ik ben of zoals ik denk dat ik ben en dat is niet wat ik hierboven noemde.

Van mij mogen vrouwen sexy en seksueel actief zijn (het liefst met mij), maar ze moeten geen maneater zijn. Té is voor mij een uitsluitend seksuele benadering. Denk maar aan de stereotyperingen van zwarte mannen, iets waar ik me van bewust ben als zwarte man. Dan voel ik me een soort machine of dier.
Ik herken Bergmans conclusie dat vrouwen bang zijn om voor slet te worden aangezien en dat dit een effect heeft op de manier waarop ze zich seksueel gedragen, bijvoorbeeld op een eerste afspraak. Veel vrouwen willen geen seks omdat het de eerste date is. Het zou een slechte indruk maken, alsof ze direct met iedereen de koffer induikt. Zelf vind ik dit grote onzin, wanneer kan het dan wel? De tweede date, de derde? Vrouwen hoeven niet met iedereen terughoudend te zijn. Als het gevoel goed is waarom wachten tot de derde of vierde afspraak? Zo denk ik erover. Als een vrouw zich de eerste keer helemaal geeft, is dat voor mij nog niet per se sletterig.

Er zou heel wat moeten gebeuren om vrouwen te bevrijden op seksuele gebied. Vanuit de opvoeding zouden er andere signalen gegeven moeten worden naar jongens. Bijvoorbeeld dat het niet stoer is als je elke week een andere vrouw of man hebt. Het is ook geen ramp, maar het maak zo’n korte relatie niet erg bijzonder of waardevol.
Er is hierin een belangrijke rol voor moeders weggelegd. Zij stimuleren bepaald macho gedrag zonder het soms te beseffen. Dat staat natuurlijk los van het feit dat zowel mannen als vrouwen in één leven soms verschillende partners hebben. So be it. Hier zijn moeilijk regels voor te geven.
Ik vind dat je je seksualiteit als vrouw wel vrijuit zou moeten kunnen beleven zonder direct voor slet te worden uitgemaakt. Maar ik ben geen vrouw. En je seksualiteit vrijuit kunnen beleven? Altijd en overal doen waar je zin in hebt, dat kunnen mannen ook niet…….

Tekst: Gerard, Heske van der Vossen en Henna Goudzand Nahar
Beeld: Anne Tjin

Geplaatst in Sletvrees bij hetero’s en homo’s