Menu Sluiten

Hoge hakken moeten erbij blijven horen

Romel Noordenbos is designer. Hij ontwerpt producten en prototypes voor bedrijven en consumenten. Hij wil innoveren en daarnaast  voorzien in een totaalpakket voor de klant. Romel gaat meestal uit van een idee of een vraag van een klant en werkt vervolgens toe naar een daadwerkelijk product dat in de werkplaats vervaardigd kan worden. Dat kan zowel in kleine als grote oplagen.

Visitekaartje
‘Schoenen betekenen heel veel voor mij. Ik ga daar behoorlijk ver in. Zo draag ik op dit moment blauwe Van Bommels die erg aanwezig zijn en waar je niet om heen kunt. Die schoenen zijn voor mij een deel van mijn presentatie en laten zien waar ik goed in ben, namelijk het ontwerpen en vormgeven van mooie dingen. Ik pas zelf zo mogelijk de nieuwste ambachtelijke technieken toe. Deze blauwe schoenen zijn bijvoorbeeld met een lazer cutter gemaakt, een machine die licht zó bundelt dat je in materiaal tot 1 cm diep kunt snijden. Ik heb de toepassingsmogelijkheden van deze machine leren kennen.

Waardering
Mijn extreem vormgegeven schoenen  roepen allerlei tegengestelde reacties op. Ik zeg altijd dat ik in drie werelden leef. In mijn woonplaats Hoorn worden dit soort schoenen al snel als te extreem of te netjes gezien door mannen. In mijn tweede wereld, Amsterdam, vallen ze nauwelijks op. In die drukke stad is immers enorm veel diversiteit en variatie te vinden op straat.
En dan heb je nog de veeleisende en kritische wereld van de vormgevers waar ik mij in beweeg. Creaties worden er uitgebreid besproken en bekritiseerd. Ook daar zijn de meningen over mijn schoenen zeer verdeeld: Men vindt het niks of heel mooi.

Hoge hakken
Wat de vrouwenschoen betreft heb ik ook duidelijke voorkeuren. Ik ben namelijk dol op hoge hakken. Dat heeft te maken met mijn middelbare schooltijd. Ik liep toen stage bij een schoenontwerper die samenwerkte met een Russische modeontwerpster. De eerste keer dat ik die vrouw zag, ging er een wereld  voor me open. Ik had van tevoren onbewust een bepaald beeld van haar in mijn hoofd gevormd: een wat gezette oudere, weinig interessante vrouw. Maar toen ik haar ontmoette, was ik enorm onder de indruk van haar uitstraling. Zij was een prachtige slanke vrouw met blond haar, net in de dertig, met felrode lippen en mooie prachtige vrouwelijke vormen. En ze droeg natuurlijk de mooiste vrouwelijke en elegante kleren die je maar kunt bedenken, met mooie schoenen met hoge hakken die perfect pasten bij haar kleding. Het is bekend dat hoge hakken erotiserend werken op veel mannen. Dat ervaar ik echter niet zozeer, maar wel vind ik een mooi afgestemd geheel een genot om naar te kijken. Het komt tegemoet aan mijn behoefte aan esthetiek. Ik ben dan ook van mening dat je als vrouw je bewust moet zijn van de vorm van je schoenen en de grootte van je hakken. Ook de manier waarop je loopt op je schoenen, bepaalt enorm je beeld en je uitstraling. Ik heb voorkeur voor vrouwen die elegant en netjes kunnen lopen op hakken, die niet te te hoog zijn en ook niet te grof. Nogmaals: hoge hakken roepen geen erotisch beeld bij me op, maar wel kan ik genieten van een mooi afgestemd geheel en  verfijnde bewegingen.

Ongewenste trend
Je kunt je voorstellen dat ik de trend dat jonge vrouwen steeds vaker kiezen voor gemakkelijk, maar minder elegant schoeisel op chique gelegenheden verschrikkelijk vind. En dat geldt ook voor mannen, trouwens. Ik houd van stijl en elegantie. Zo was ik een poosje geleden bij de opening van de expositie over Marilyn Monroe  in de Nieuwe Kerk op de Dam. Heel bekend Nederland en de bobo’s van het bedrijfsleven waren genodigd. Men werd verzocht zich aan het kledingvoorschrift te houden. Dat was black tie, maar de stijl van Marilyn werd ook gewaardeerd. Ik was echt gechoqueerd om te zien hoe de heren er op zo’n officiële opening bij liepen op hun gympen en in dagelijkse kleding. Als het gaat om de verjaardag van je zus kan ik het nog wel begrijpen, maar voor zo iets officieels als deze gelegenheid kleed je je áán!
Ik zou het verschrikkelijk vinden wanneer deze trend, namelijk dat het dagelijkse kloffie overal  de norm wordt, doorzet. Ik ben van mening dat je jezelf dan ontzettend te kort doet. Een partner die ik in de toekomst wellicht mee wil nemen naar een dergelijke chique gelegenheid, wordt door mij natuurlijk van te voren bij de eerste date al gescreend op kleding, schoeisel en gevoel voor stijl!

Mannen en hoge hakken
Tja, wat vind ik van de ontwikkeling dat ontwerpers hun modellen op de catwalk pumps en schoenen met blokhakken laten dragen? Ik vind het fantastisch! Behalve travestieten droegen mannen al eeuwen hakken, hoewel een beperkte groep. In de jaren zeventig droegen ook rockers, zoals Davie Bowie  schoenen met blokhakken.
Ik denk dat je op een catwalk je modellen een stuk interessanter maakt op hakken. Omdat hakken je benen er mooier laten uitzien. En bovendien loop je anders, met een rechtere houding. Ik liep al op de basisschool regelmatig op hakken, dus ik spreek uit ervaring. Helaas is het met mijn maat 45, 46 tegenwoordig lastig om schoenen met hakken te vinden. Anders zou ik graag nog een keer voor de grap op hoge hakken willen lopen.
Ik kies meestal schoenen die ik uiterlijk mooi vind en die ook ambachtelijk mooi gemaakt zijn. Ook let ik er op wie de schoen heeft ontworpen en wie hem gemaakt heeft. Ja, merk en ontwerper hebben dus mijn aandacht. Natuurlijk spelen ook de financiën een rol. Ik let er wel op dat een schoen betaalbaar is voor mij.

Een schoen voor elke gelegenheid
Ik trek schoenen aan die bij de gelegenheid passen. Zo draag ik mijn blauwe schoenen bijvoorbeeld op zakelijke en plechtige bijeenkomsten. Een stel bruine laarzen draag ik vooral in de werkplaats bij stoffige klussen met bijvoorbeeld verf en chemische stoffen. Op het werk buiten de werkplaats en gewoon in het dagelijks leven draag ik vaak zwarte casual schoenen die ik zie als familie van de blauwe. In de zomer draag ik graag een stel witte instappers, vooral op zondag en als ik naar het strand ga. Italiaanse instappers, zwart met een verloop naar donkerblauw, draag ik ook graag en die wissel ik af met eerdergenoemde zwarte schoenen, want die hebben een spekzool en die vind ik bij sommige gelegenheden net even te lomp.

Representatieve vrouwen
Ik ben het geheel eens met de opvatting dat een vrouw bij een officiële gelegenheid pas goed gekleed is als ze ook hoge hakken draagt. Zeker bij vrouwen die functies bekleden als bijvoorbeeld presidente, koningin of minister. Ik vind het belangrijk dat zij zichzelf professioneel en stijlvol presenteren. Zij hebben een voorbeeldfunctie en moeten representatief zijn, in mijn ogen. Dat hoort nou eenmaal bij die functie. Schoeisel met een redelijk zichtbare hak zijn in deze gevallen gewoon verplicht.

Nadelen
Ja, ik ben het eens met de stelling dat het dragen van hoge hakken  niet altijd gezond is. Inderdaad wordt het lichaam in een bepaalde houding gedwongen die er wel mooi uitziet, maar die niet altijd rug en nek ten goede komt. Ook vervormingen van de voeten die uiteindelijk veel pijn en ongemak opleveren, zijn minder aangename kanten van het dragen van hoge hakken.
Toch ben ik van mening dat hoge hakken erbij moeten blijven horen. Wij ontwerpers zouden voor dat probleem betere, gezondere schoenen moeten ontwikkelen. Met de grote technische mogelijkheden van tegenwoordig is dat vast wel mogelijk.’

Tekst: Romel Noordenbos
Beeld 1: Design Romel
Beeld 2: Romel Noordenbos

Email: NoordenbosRomel@ziggo.nl

Geplaatst in Schoenen