Menu Sluiten

Moslima en schoenen

Schoeisel betekent voor mij dat het onderdeel is van een geheel. Voor mij is het belangrijk dat ik mijn schoenen kan combineren met mijn outfit. Hierbij is het dan ook belangrijk dat mijn schoenen passen in een totaalplaatje.

Vooral sneakers
Ik houd niet zo bij hoeveel geld ik aan een bepaald type schoen uitgeef. Ik koop echter wel minimaal één paar schoenen per maand. Ik draag voornamelijk sneakers . Standaard draag ik altijd zwarte, donkerblauwe en witte sneakers. Verder heb ik meerdere pumps met hakken in gedekte kleuren, zoals zwart, bruin en crème. Zwarte schoenen heb ik wel in meerdere varianten. Bij het kiezen van schoenen let ik niet merk of ontwerper. Het is maar net wat ik nodig heb op een bepaald moment. Het gaat mij dan vooral om het model.
Als ik een zeer ruime beurs had, waardoor ik me alles zou kunnen permitteren, zou ik, denk ik, toch voor de wat ‘duurdere’ schoenen gaan, die ik normaal gesproken niet zo snel zal aanschaffen. Als ik op het werk ben draag ik in de lente en zomer voornamelijk sneakers. Als het echt mooi weer is draag ik graag sandalen. Dus op mijn werk en ook bij het boodschappen doen draag ik meestal comfortabele schoenen. Voor feestjes en plechtige gelegenheden heb ik wel een paar nette en feestelijke schoenen, zoals nette ballerina’s. Ik draag zo min mogelijk hakken.

Hoge hakken zijn verboden
Wat ik om me heen zie in de Turkse moslimgemeenschap is dat voornamelijk jongeren modebewust zijn. Zij gaan met de tijd mee en dragen schoenen die op het moment hip zijn. De wat oudere dames en de moeders gaan voor schoenen die goed zitten. In de Turkse cultuur bestaan op zich geen regels voor het dragen van bepaalde schoenen, maar wel in het geloof, de Islam. Vanuit het geloof is het niet toegestaan om schoenen met hakken te dragen omdat dit de aandacht bij mannen of andere mensen in de omgeving trekt.
Ik denk inderdaad dat hoge hakken erotiserend werken op sommige mannen. Als ik zelf de dames observeer die op hakken lopen, merk en zie ik direct al dat het loopgedrag veel verleidelijker is dan bij dames die op platte schoenen lopen. Mannen kunnen zich dan inderdaad anders gaan gedragen tegenover vrouwen die op hakken lopen omdat zij dan net iets vrouwelijker overkomen, denk ik persoonlijk. Maar, zoals ik net al benoemd:  het is vanuit mijn geloof niet acceptabel om hakken te dragen, dus ik heb zelf nooit last van vervelende aandacht van mannen gehad, vanwege mijn schoeisel. Sterker nog: ik vind het dragen van hoge hakken vreselijk. Ik laat mijn schoenen met iets hogere hakken liever in de kast staan en trek ze alleen aan als het echt moet. Ik word er gewoon moe van als ik op hakken loop.
Aan de andere kant ben ik wel van mening dat een vrouw bij een officiële gelegenheid pas goed gekleed is als ze ook hoge hakken draagt. En ik vind ook dat een hooggeplaatste vrouw er wel heel chic uit moet zien. Nette schoenen met hakken maken zo’n vrouw helemaal compleet. Ik zie de koningin niet met laarzen tijdens een speciale gelegenheid lopen.

Gezondheid
Ik heb er gelukkig niet zoveel last van, omdat ik niet vaak op hogere hakken loop. Maar inderdaad is het bekend dat vaak op hoge hakken lopen niet erg goed voor je lichaam is en allerlei klachten kan veroorzaken aan voeten, rug en nek. Ik wil mijn gezondheid er niet mee verspelen. Ik vind dus dat je bij het kiezen en dragen van schoenen wel aan je gezondheid moet denken. Dus draag niet al te vaak hakken, want het is tenslotte slecht voor je rug. Merk je dat sommige schoenen niet goed zitten, te strak zijn of veel pijn doen, dan denk ik dat je ze beter niet meer kan aantrekken.
Op een feestje kan je natuurlijk kiezen voor een wat nettere schoen met een iets hogere hak. Dat past nu eenmaal bij de rest van je feestelijke outfit. Aan het einde van zo’n avond heb je er wel last van, maar dat hoort erbij en het is maar voor die enkele gelegenheid. Zelf heb ik na een bruiloft laat op de avond ook best wel pijn en ben ik blij als als ik mijn platte schoenen weer kan aantrekken.
Ik denk dat het wel een goed zaak is dat vrouwen en meisje steeds meer zelf bepalen welke schoenen ze willen dragen. Zeker als je ‘achter de schermen’ (back office) werkt of in een branche waar een nette presentatie niet zo van belang is. Ik draag ook op mijn werk sneakers. Voor feesten gaat het net iets te ver, hier zou je toch wel nette schoenen moeten dragen.

Tekst: Yasemin

Geplaatst in Schoenen