Menu Sluiten

Rachel (25): ‘Verkrachting is nooit goed te praten’

Er werd thuis veel over seks gesproken. Mijn ouders gaven voorlichting, stelden vragen en gaven me tips. Zij deden dit niet dagelijks, maar wanneer het ter sprake kwam. Echt alle onderwerpen werden besproken als het over seks ging. Je mocht alles vertellen en je werd niet veroordeeld. Ook al gaven ze aan het niet met je eens te zijn, ze hadden nooit een oordeel. Voor mij was dit voldoende. Ik wist dat ik bij ze terecht kon en wanneer dat nodig was deed ik dat ook. Ook met mijn broer en zus werd er altijd openlijk gesproken over seks.

Vriendinnen vertellen mij openhartig wat zij op het seksgebied hebben gedaan en meegemaakt. Ook wordt er openlijk gesproken over wie, wat, etc. Binnen de studentenvereniging gaat het wat anders. Binnen mijn vrouwelijke studentendispuut wordt redelijk open gesproken over seks. Voor mannen is het stoer om zoveel mogelijk meisjes te ‘regelen’, terwijl vrouwen snel als ‘slet’ worden bestempeld. Zowel jongens als meisjes worden binnen de vereniging min of meer uitgelachen wanneer zij nog maagd zijn. Binnen mijn dispuut (groep binnen de studie) wordt daar anders mee omgegaan, want we zijn ook vriendinnen van elkaar. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet anders gewend ben, maar het hoort natuurlijk niet zo.

Het is eigenlijk wel raar dat de grote groep (de totale studentenvereniging) er een andere moraal op na houdt dan zo’n subgroep als mijn meisjesdispuut. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet anders gewend ben, maar nu ik erover nadenk weet ik dat het natuurlijk anders zou moeten zijn. Zowel mannen als vrouwen zouden gelijk behandeld moeten worden. Als een meisje een slet zou zijn of een stoer wijf, dan een jongen ook. Helaas is dit er ingeslopen. Maar dat betekent natuurlijk nog niet dat het zo hoort.

Ik zie iemand al snel al slet. Dit omdat ik zelf niet iemand ben die het met jan en allemaal zou doen. Ik vind seks iets bijzonders en naar mijn idee doet een slet het meer voor een kort pleziertje. Naar mijn idee ben je een slet als je schaamteloos veel seks hebt met verschillende mensen, zonder er iets bij te voelen. Het kan iemand natuurlijk een paar keer overkomen, maar wekelijks of maandelijks lijkt mij wat teveel.
Als andere mensen mij overigens voor slet uit zouden maken, zou ik daar niet te lang bij stil staan. Ik weet hoe het zit en ik weet van mezelf dat ik geen slet ben. Wat de anderen op dat moment denken, moeten ze zelf weten.
Het gaat mij veel en veel te ver, wanneer mensen zeggen dat het logisch is dat een bepaalde vrouw verkracht is omdat ze immers een echte slet is. Ik vind niet dat je verkrachting moet kunnen uitlokken. Andere mensen hebben gewoon van je lijf af te blijven. Wat je ook draagt en wat je ook zegt.

In mijn groep wordt voornamelijk gelachen om mannen en jongens die zich als players gedragen. Ze worden vaak als negatief bestempeld omdat ze minder respect voor andere mensen zouden hebben. Ze zouden niet weten welke gevoelens hun gedrag oproept bij meisjes of andersom. Volgens vrienden is player zijn iets wat bij een bepaalde leeftijd hoort en wat ook weer geleidelijk verdwijnt. Players zijn voornamelijk mensen die er goed uitzien en veel mensen kunnen krijgen.

Ik denk dat iedereen behoefte heeft om zich sexy te voelen. Ook ik. Ik wil er goed uitzien, leuke kleding aanhebben en daardoor door andere positief bekeken en ‘beoordeeld’ worden. Ik heb dat sinds ik me kan herinneren al. Ik vind het belangrijk om mezelf sexy te voelen. Me sexy voelen zie ik als goed in mijn vel zitten, zelfverzekerd zijn. Ik ben dan iemand waar andere op zouden kunnen vallen. Ik probeer niet door middel van korte of strakke kleding mezelf sexy te maken. Ik vind dat je juist sexy kan zijn door nonchalant te zijn, niet teveel make-up en zoveel mogelijk puur natuur. Wanneer ik mezelf goed voel en zelfverzekerd ben, voel ik me sexy.

Het zou best wel eens zo kunnen zijn als Sunny Bergman beweert, dat vrouwen bang zijn voor het oordeel van mannen en wellicht niet als een serieuze partner worden gezien. Ik denk dat ik altijd al een beetje seksueel geremd ben. Ik vind seks iets persoonlijks en loop er niet graag mee te koop. Ik heb er echter nooit op gelet of seksueel assertief zijn als vrouw dat bedoelde effect op mannen heeft. Wel hoor ik dat het zo zou zijn en op zich kan ik er me wel wat bij voorstellen. Dat zal voor mij niet een reden zijn om me anders te gedragen. Het maakt je juist mooi als je bent en blijft zoals je bent.
Maar dat het allemaal niet zo ligt in onze maatschappij geeft aan dat er iets mis is op dit punt.

Tekst: Rachel, Heske van der Vossen en Henna Goudzand Nahar
Beeld: Anne Tjin

Geplaatst in Sletvrees bij hetero’s en homo’s