Menu Sluiten

Rebecca (34): ‘De man zou eens anders tegen seksueel actieve vrouwen aan moeten kijken’

Bij ons in huis was alles wat met seks te maken had taboe. Er werd niet over gesproken en met een vriendje moest ik al helemaal niet thuiskomen. Seksuele voorlichting kreeg ik voor een deel van mijn oudere zus en op de middelbare school. Ik vind het erg jammer dat seks een taboe is onder de Surinaamse mensen, terwijl iedereen ‘het’ doet. Seks hoort bij het leven en dat is precies de reden waarom ik mijn zoon van elf nu al seksuele voorlichting geef. Er zijn bij ons in huis geen taboes, we kunnen bijvoorbeeld allemaal gewoon lekker naakt door het huis rennen als we daar zin in hebben.

Ik kom uit de Surinaamse creoolse cultuur, waarin maagdelijkheid niet hoog aangeschreven wordt, maar je kunt wel heel snel als slet gezien worden. Kledingvoorschriften voor vrouwen vind ik nergens op slaan omdat je iemand niet op zijn of haar uiterlijk kan afrekenen. De een kleedt zich als ‘non’, maar gedraagt zich als de grootste stoeipoes en de ander kleedt zich als ‘slet’ en is de maagdelijkheid zelve.

Slet is een negatieve benaming voor een vrouw met een bepaalde seksuele behoefte. Ik vind het niet terecht dat vrouwen met een grote seksuele behoefte en daardoor veel wisselende partners, slet genoemd worden. Het woord slet mag van mij dus geschrapt worden. Het zou mij niet raken als men mij slet zou noemen, omdat er nou eenmaal mensen zijn die niet kunnen begrijpen dat er vrouwen bestaan met een grote seksuele behoefte. Ik vind het onterecht dat het woord ‘slet’ überhaupt bestaat. Iedereen heeft zijn eigen behoeftes op seksueel gebied.

Mannen die veel wisselende seksuele relaties hebben worden nergens op afgerekend. Ik zou geen serieuze relatie met zo iemand aangaan, maar eventueel wel een seksuele relatie (friends with benefits). Ik denk namelijk dat iemand die wisselende seksuele relaties heeft nog niet toe is aan een serieuze langdurige relatie.

Ik heb altijd de behoefte gehad om me sexy te voelen. Ik voel me sexy wanneer mijn kleding en mijn make up goed zitten en ik er pumps onder aan heb. Ik voel me bijna altijd sexy, de enige periodes waarin ik me minder of niet sexy voel is bij gewichtstoename en ziekte. Sexy zijn hoort bij mij.

Dat sletvrees van vrouwen ook gevolgen heeft voor de manier waarop vrouwen hun seksualiteit beleven, geloof ik meteen. Ik heb het zelf ook meegemaakt toen ik tussen de 25-30 jaar oud was, dat mannen zich terugtrokken als ze eenmaal doorhadden hoeveel tijd en aandacht ik besteedde aan seks en hoeveel behoefte ik eraan had. Dit heeft inderdaad tijdelijk invloed gehad op mijn seksuele beleving. Ik nam bijvoorbeeld genoegen met een man die maar één keer in de week seks wilde terwijl ik dagelijks behoefte heb aan seks. Deze relatie heb ik daarom niet lang volgehouden, om precies te zijn drie maanden. Ik vond het een straf om niet toe te geven aan mijn behoeften en heb er dus voor gekozen om op zoek te gaan naar een man die wel bij me paste. Op die manier hield ik er wel wisselende partners op na om zo mijn behoefte te kunnen vervullen. Omdat ik nu moeder ben en ik al een tijdje gescheiden ben van de vader van mijn kinderen, heb ik besloten wat minder actief te zijn op seksueel gebied, want ik wil mijn kinderen niet opzadelen met steeds nieuwe mannen. Inmiddels heb ik wel een vaste partner die net zoveel behoefte heeft aan seks als ik.
Het is overigens soms wel lastig om zoveel behoefte aan seks te hebben, want het is niet altijd makkelijk om een partner te vinden met dezelfde behoefte. Als ik niet dagelijks seks heb voel ik me geïrriteerd en ben ik snel op mijn tenen getrapt. Ik ben op mijn veertiende ontmaagd, heb tot mijn zestiende af en toe seksueel contact gehad maar vanaf mijn zestiende kwam de sterkte behoefte aan dagelijks seksueel contact. Twee jaar geleden had ik geen vaste partner en ik voelde me zó ellendig doordat ik seksueel contact miste, dat ik gedeprimeerd raakte.  Een vibrator is voor mij geen alternatief. Mijn beste vriend adviseerde me naar de huisarts te gaan maar ik heb het niet gedaan omdat ik niet geloofde dat hij er iets mee zou kunnen.

Ik denk dat de vrouw zichzelf seksueel moet bevrijden. De man zou eens anders tegen seksueel actieve vrouwen aan moeten (leren) kijken. Dat zou het leven van de vrouw een stuk makkelijker maken. Want precies zoals Sunny dat veronderstelt: mannen kijken altijd begerig naar de sexy geklede vrouw die langsloopt en niet naar die mevrouw die als ‘non’ gekleed gaat. Maar als het op een vaste partner of een huwelijk aankomt, kiezen ze liever voor die non dan voor die andere vrouw. De laatste bestempelen ze dan als slet.

Tekst: Rebecca, Heske van der Vossen en Henna Goudzand Nahar
Beeld: Anne Tjin

Geplaatst in Sletvrees bij hetero’s en homo’s