Menu Sluiten

Ruben (57): ‘Slet is in de gayscene meer een woord dat grappig, luchthartig wordt gebruikt’

Er werd niet moeilijk gedaan over seksualiteit bij ons thuis. Mijn zus en ik zagen onze ouders ook naakt. Ik experimenteerde wel, maar altijd met een soort schaamtegevoel. Dat heeft ook mijn coming out als homo vertraagd. In die tijd waren er geen andere rolmodellen dan Albert Mol, een televisiepersoonlijkheid, en experimenteren was altijd omgeven met geheimzinnigheid en iets dat niet mocht. Voorlichting werd door ouders niet gegeven en leerde je op straat. Thuis werden er grapjes gemaakt over ‘homo’s’. Vooral door mijn vader. Mijn ouders, en vooral vader, letten er heel scherp op dat mijn zus zich niet misdroeg. Maar dat deed ze wel, want vanaf haar 15e had ze (heimelijke) seksuele contacten. Ikzelf zat op mijn 15e nog in de experimenteerfase.

In de groep waar ik bij hoor is seksualiteit een gegeven waar niet moeilijk over wordt gedaan. Als single kun je makkelijk aan seks komen en dat wordt normaal gevonden. Veel relaties binnen mijn cultuur hebben ook seks buiten hun relatie om. Hier worden afspraken over gemaakt en de belangrijkste is dat alles mag zolang dat de relatie niet in gevaar brengt. Trouw bestaat hierin dat men maatjes voor het leven blijft. Een echt andere relatie (ook een seksrelatie) aangaan binnen een vrienden- of kennissenclub wordt niet als vanzelfsprekend gezien.
Je hebt niet meer aanzien als je meer seksuele partners hebt. Wellicht dat er door de mensen die een relatie hebben wel eens met een afgunstig oog gekeken dat je als single vrij bent in je doen en laten. Ik ken ook relaties die geen seks hebben buiten hun relatie. Dat vind ik knap. Mijn ervaring is dat de seksuele spanning binnen een relatie vaak verdwijnt en dat er dan buiten de deur seks wordt gehaald. Wel of niet met afspraak.

Een begrip als slet in mijn(homo) kring niet als zodanig benoemt, maar er wordt wel gesproken over iemand die continu op seks- en datingsites zit. Dan wordt er vaak gesproken over verslaving. Slet is in de gayscene meer een woord dat grappig en luchthartig wordt gebruikt. “Wat ben je toch een lekkere slet….” bijvoorbeeld als iemand over zijn amoureuze avonturen vertelt, of iets met seksuele inhoud. Het is zeker geen serieus scheldwoord. Wel is het zo dat iemand die bekend staat als zeer promiscue, argwanend bekeken wordt om een relatie mee aan te gaan. Ik zelf zou geen relatie aangaan met iemand waarvan bekend is dat hij meerdere malen per week seks heeft en daar drugs bij nodig heeft.

Ik geloof zeker dat er een dubbele moraal geldt voor vrouwen. Ik weet wel niet zo veel op het gebied van vrouwen, maar ik ken de filmpjes op You Tube, waarin studentes die veel seks hebben met mannen, toch als slet worden gezien. Bij mannen is het scoren en dat is stoer. Ik weet niet of vrouwen het ook stoer vinden om tegen hun vriendinnen te vertellen dat ze weer lekker gescoord hebben. Maar van mij mag dat.
Het lijkt mij eerlijk gezegd leuker om een spel van verleiding te spelen. Ten aanzien van mannen met mannen is dat bij mij ook het geval als ik via sites een date maak. Het is vrij zelden dat ik meteen een seksdate maak zonder eerst uitvoerig gechat te hebben. Vaak maak ik eerst een afspraak voor een zogenaamde ‘snuffeldate’.

Uiteindelijk willen de meeste gay mannen ook een vaste relatie met geborgenheid. Ik ben wat ouder en vroeger was het moeilijker om seksdates te krijgen. Internet heeft er zeker toe bijgedragen dat je niet de deur uit hoeft om seks te hebben. Vroeger moest je naar de kroeg om iemand te versieren of naar bars met een darkroom om anonieme seks te hebben. Als ik nu zie dat er ook enorm veel seksfeesten en gelegenheden voor hetero`s zijn, denk ik dat er sprake is van een trend waar de ‘bevrijding van vrouwen’ gefaciliteerd wordt. Als er door vrouwen meer gebruik gemaakt zou worden van internet, bv van Tinder (tegenhanger van het mannelijke Grindr, beide apps waarmee je snel een date kunt ‘regelen’), dan hoeven ze ook niet in de kroeg iedere week met een ander gezien te worden. Ik denk dat vrouwen hierin achter lopen. Als we vroeger in de kroeg een leuke jongen zagen, zeiden we ook wel tegen elkaar: “Zo, die is ook al met Jan en Alleman naar bed geweest”, en dan hoefde je niet zo nodig met hem. Vooral als daar veel drank aan te pas kwam. Dus ook toen in de gayscene, hanteerde men een dubbele moraal. Het gaat veelal om zichtbaar en niet zichtbaar. En wat vertel je daar wel of niet over.
In het uitgaansleven bij jongeren wordt veel gedronken, en dat bevordert het zogenaamde slettengedrag, vooral bij jonge vrouwen die makkelijk te krijgen zijn onder invloed van veel drank. Dronken jongens worden hengstige beesten en de meiden laten dat toe. Op televisie zie je bijvoorbeeld de Engelse zuipmeiden die halfnaakt rondlopen en in de Pijp, een wijk in Amsterdam, kun je brallende en lallende studentes tegenkomen. In de gayscene speelt en speelde de rol van drank toch minder.
Ik spreek natuurlijk wel vanuit mijn randstedelijke perspectief.

Tekst: Ruben, Heske van der Vossen en Henna Goudzand Nahar
Beeld: Anne Tjin

Geplaatst in Sletvrees bij hetero’s en homo’s