Menu Sluiten

Sandy (38): ‘Mijn partner heeft een hoge hakken fetish’

Ik denk dat ik gemiddeld, 1200 euro per jaar uitgeef aan schoenen. Ik draag vooral pumps en laarzen. Altijd met hakken van minimaal 5/6 cm. Ik heb zeker 20 paar laarzen en 80 paar schoenen met hakken. Mijn schoenen moeten apart zijn en een beetje lekker zitten. Het merk, of de ontwerper, daar let ik niet zo op maar ik heb wel favorieten, zoals Jan Janssen en Fred de la Bretoniere. Als ik me op financieel gebied meer zou kunnen permitteren qua schoeisel, dan kocht ik alles wat ik mooi vind.
Op het werk en bij het boodschappen doen draag ik schoenen die makkelijk lopen. Op de fiets in de winter, draag ik schoenen die mijn voeten warm houden. Helaas hebben die niet altijd hakken. Op feestjes draag ik altijd schoenen die bij de outfit passen, ook qua kleur en op begrafenissen gaat mijn voorkeur uit naar zwarte pumps.
Bij het ouder worden, dat zie ik bij mijn moeder en tantes, schijnt het lastig te worden als het om hoge hakken gaat. De voeten van mijn moeder en tantes zijn doorgezakt. Je kunt stellen dat ze zijn vervormd. Bij mij is het gelukkig nog lang niet zover maar ik zou echt doodongelukkig zijn of worden als ik op die vreselijke onelegante ‘platpoten’ moet gaan lopen die zij inmiddels uit de winkel halen.

Ballerina’s en gympen draag ik wel eens maar mijn voorkeur gaat uit naar hakken want dat vind ik het meest vrouwelijk. Ik heb een partner die het super vindt als ik met hakken in bed lig met nylonkousen en sexy lingerie. Voor hem heb ik speciale ‘bedschoenen’ gekocht. Dat zijn schoenen met heel hoge hakken, waar ik echt niet mee zou kunnen lopen. De kleur, vorm en merk doen er niet toe. Ik heb een stuk of vier paar inmiddels die ik afwissel. Dat is iets wat hij wel opmerkt en wat hij leuk vindt, al zal hij zelf niet om een speciaal paar vragen. Tijdens het liefdesspel zou hij het liefst hebben dat ik de hele tijd de schoenen aanhoud maar in de praktijk schop ik ze meestal halverwege uit.
Het is niets anders dan een fetish van hem, voor mij hoeft het niet. Dit is nieuw voor mij maar ik kon er wel direct mee omgaan omdat het vrij onschuldig is. Als hij het leuk vindt dan doe ik het uit liefde. Hij raakt er opgewonden door.

Wat ik onzin vind, zoals in sommige sectoren van het bedrijfsleven voorkomt, is de verplichting dat je er pas bij hoort als je hoge hakken aan hebt. Dit noem ik vrouwonvriendelijk. Hoge hakken zijn sexy en dat vind ik misplaatst op zo’n moment, want het gaat op de werkplek er niet om of je sexy uitziet. Je bent daar in functie en het zou moeten gaan om de capaciteiten van de werkneemsters en die kunnen ze net zo goed laten zien op ballerina’s.

Hoge hakken zijn objectief gezien niet de meest comfortabele schoenen. Veel vrouwen doen onder tafel of aan het eind van de dag hun hakken uit. Ook ik. Volgens sommige feministische vrouwen gaan hoge hakken en geëmancipeerd-zijn niet samen maar ik denk dat vrouwen die geëmancipeerd zijn er geen moeite mee hebben, want die doen precies wat ze willen en voor de een geldt dat hoge hakken prettig zijn en een ander draagt liever platte schoenen. Zij maken hun eigen beslissingen of ze met een trend meegaan of niet. En vrouwen die er echt toe doen in hoger geplaatste functies, zie je ook gewoon zichzelf zijn en dat juich ik toe want als je echt iets kan, tellen de lengte van je hakken niet.

Er is een trend dat jonge mensen minder kiezen voor leuke schoenen maar sneakers dragen. Het is altijd leuk als iemand zich mooi maakt voor een feest. Maar ook bij feestjes zie je ook de trend van de huidige maatschappij: gewoon doen waar je zin in heb en je van niemand wat aantrekken. Daar is ook weer wat voor te zeggen.

Tekst: Sandy

Geplaatst in Schoenen