Menu Sluiten

Simon (45): ‘De meeste gaystellen beginnen monogaam’

Mijn moeder heeft zich eigenlijk voor het merendeel met de opvoeding van mij en mijn drie jaar oudere broer beziggehouden. Seksualiteit was geen taboe voor haar en ze heeft me alles uitgelegd. Ze liep ook makkelijk naakt door het huis als ze ging douchen en gaf mij het gevoel dat seks oké was. Mijn vader daarentegen heeft nooit wat gezegd en die heb ik ook nooit naakt gezien. Maar ik wist als 12-jarig joch al wat ongesteld zijn inhield en mijn broer legde me uit hoe het met de hygiëne van de penis zat.
Op mijn achtste kreeg hij een vriendje op bezoek die oudere broers had en die had het masturberen ontdekt…Sindsdien deed ik het ook. Over mijn eigen seksuele ervaringen praatte ik niet openlijk met mijn moeder, meer omdat ik me toen al aangetrokken voelde tot het mannelijk geslacht. Op mijn twaalfde had ik een seksuele ervaring met mijn broer waarbij hij begon. Dat choqueerde mij toch wel en ik raakte er enige tijd door in verwarring. Daarom werd ik wat later seksueel actief en deed ik vooral mijn best om een hetero te zijn .Op mijn 17e had ik pas een seksuele ervaring met een vriendin, op mijn 19e pas echte seks en werd ik ontmaagd. Maar dit werd niet toegejuicht of zo, het ging meer vanzelf.

Ik ben lid van een groot sportteam en daar bestaan verschillende opvattingen over mijn seksuele leven. Ik ben single, ik date veel en praat er openlijk over. Men denkt dat ik elke dag seks heb en een slet ben. Komt dat voort uit jaloezie, valsheid of onwetendheid bij de anderen? Dat weet ik niet. Ik weet wel dat de meeste gaystellen netjes en monogaam beginnen en uiteindelijk na jaren het roer omgooien en gaan experimenteren met een open relatie. Hoewel de meesten dat met respect en wederzijdse liefde doen, zijn er ook die liegen en bedriegen omdat ze geen slet genoemd willen worden. Je ziet veel verschillende vormen van trouw en ontrouw. Ik denk dat ikzelf het flierefluitertype ben. Wat me opvalt: andere gays zijn wel nieuwsgierig naar mijn verhalen en ik choqueer ze er soms ook wel bewust mee, misschien omdat ik zelf weet dat seksualiteit een groot deel is van mijn wezen.

Ik denk zelfs dat ik een slet genoemd kan worden. Een monogame relatie zou ik echt niet meer willen. Daar ben ik, geloof ik, iets te oud voor ben. Ik heb er geen zin meer in om jarenlang eerst netjes te zijn en daarna het proces in te gaan van de deur op een kier en dan los. Ga dan liever meteen los, of blijf daarom single…
Slet genoemd worden, dat maakt mij niks uit, dat betekent voor mij dat je openstaat voor veel seks en je jezelf goed genoeg kent om er op een goede manier mee om te gaan. Als je eerlijk kunt zijn tegenover je partner, is het natuurlijk nog beter. Maar daar ligt vaak het probleem. Mannen liegen en bedriegen liever dan dat ze vanaf het begin eerlijk zijn in hun beleving en fantasieën.

Zodra je een partner hebt en een bepaalde maatschappelijke en financiële status, dan heb je wel een streepje voor en heb je misschien ook wel iets meer aanzien. Ik heb vroeger zelf in die situatie gezeten en had toen een ander sociaal leven dan nu ik weer single ben. Ik word nu minder vaak uitgenodigd, maar ik denk niet dat dat komt omdat ik als die slet bekend sta. Ik merk wel dat er altijd een bepaalde nieuwsgierigheid is naar mijn leven als slet. Ik kom op plaatsen en feesten waar velen niet komen en men is toch benieuwd hoe het er daar aan toegaat. Ik voel me dan niet gediscrimineerd of zo, maar voel me wel eens afgewezen en niet serieus genomen. Ik realiseer me dat de reden daarvoor de onwetendheid van de anderen is. Dat vat ik niet persoonlijk op.

Ik zou het, als vrouw, niet al te persoonlijk opnemen dat mannen je óf als bedpartner zien, óf als levenspartner. Mensen, ook mannen dus, hebben immers altijd aannames, vooroordelen en meningen. En vooral wanneer je enigszins buiten de boot valt, word je als snel als vreemd gezien en zullen ze achter je rug om over je praten. Ik zie mijzelf als een rijk persoon met zeer veel ervaring op seksueel gebied, meestal leuke ervaringen, maar soms ook minder leuke. Wel heb ik altijd een verhaal te vertellen.
Vrouwen zouden met meer trots over hun seksuele belevingen moeten praten en seks uit de taboesfeer moeten halen. Iedereen heeft seks en iedereen heeft fantasieën en het is geen taboe om erover te praten. Ik denk zelfs dat als je er open over bent, velen uit hun schulp kruipen en zich serieus genomen voelen. De meeste mensen hebben van hun ouders immers een schaamtegevoel meegekregen en hebben daarom de beleving van seks nooit echt ontwikkeld. Seks is heerlijk en je mag er over praten!

Tekst: Simon, Heske van der Vossen en Henna Goudzand Nahar

Geplaatst in Sletvrees bij hetero’s en homo’s