Menu Sluiten

Het overkomt natuurlijk alleen sléchte meisjes…

Ik ken hem niet, maar hij is veel in het nieuws. Een zekere Kaj. Hij heeft enkele jaren terug met zijn Bekende Nederlander- gezicht, minderjarige meisjes o.a. gevraagd om hem ‘lekkere’ foto’s te sturen. De vaak nog piepjonge pubermeisjes, vielen welhaast in katzwijm: aandacht van een Bekende Nederlander overkomt je ook niet elke dag en als deze Bekende Nederlander je vraagt om een foto van je blote selfie te sturen? Veel meisjes deden het. Dus nu niet opeens achteraf lopen zeuren. Dan moet je maar niet zo stom zijn. Blame vooral the victim.

Het zou mooi zijn: Je fietst door de bosjes, er plopt een hitsige meneer tevoorschijn die vriendelijk vraagt: “Goedenavond jongedame, mag ik je bespringen?“ En dat jij dan rustig antwoordt: “Nou nee, vandaag niet, ik moet op tijd thuis zijn”. En dat de man dan zegt: “Oh, jammer, nu ja, dan wacht ik nog even”. En dat hij vervolgens weer braaf in de bosjes gaat liggen wachten. Het zou ook mooi zijn als vrouwen met het simpel volgen van een flinke zelfverdedigingscursus, gevrijwaard blijven van ongewenste intimiteiten. Dat zou dan weer gesubsidieerd kunnen worden door de overheid en gewoon standaard in het lespakket van elke basisschool kunnen komen.

Zo gaat dat niet. Wat wel kan is een meisje al piepjong leren dat elke ongewenste intimiteit niet haar eigen schuld is. Nooit. Ook niet wanneer je halfnaakt over een strand paradeert, hardloopt in een loeistrak gympakje of eens lekker aan de bar borrelt en na sluitingstijd een lift accepteert van die ‘aardige’ knul die je nog maar net kent.

Tijdens een stevig gesprek bij DWDD werd Sonja Barend door de presentator gevraagd even te reageren op alle commotie rondom de hashtag #Metoo. Mevrouw Barend vond het nodig om toch even te vermelden dat het haar nog nooit was overkomen. Waarom wist ze ook niet, maar misschien durfde niemand dit, zo grijnsde ze er achteraan. Ik viel bijna van mijn luie bankstel (uitzending DWDD van 17-10-2017). Misschien is het te leren, een vrouw te worden die ‘het’ nog nooit heeft meegemaakt. Dus het ligt uiteindelijk aan jezelf. Zo heeft mevrouw Barends het vast niet bedoeld, maar het is wel een typische vrouwenopmerking waar ik moeite mee heb. Wat bedoelt ze ermee? Dat iedereen die het wel overkomt, dit op de een of andere manier aan zichzelf te wijten heeft? Dat het allemaal wel meevalt?

Ik denk graag dat machtige en succesvolle vrouwen automatisch vrouwvriendelijk en feministisch zullen zijn. Dat is zeker niet altijd zo. Ik heb ooit ergens gelezen dat juist vrouwen hun eigen seksegenoten afvallen zodra het seksueel misbruik betreft. Dit zou zo werken omdat het veiliger is om jezelf als vrouw wijs te maken dat het jou niet kan overkomen, want degene die het wel overkomt, gedraagt zich nu eenmaal niet zo fatsoenlijk als jij.

Als het dragen van een hoofdbedekking of zelfs een boerka, mijn dochters levenslang zou vrijwaren van elke vorm van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, zou ik misschien wel naar de eerste beste HEMA rennen om een paar Kingsize lakens aan te schaffen, er twee ooggaatjes in te knippen en mijn dochters eronder verstoppen. Het is bekend dat ook in landen waar vrouwen zeer bedekt en bijna volledig ingepakt door het dagelijks leven gaan, verkrachting minstens even vaak voorkomt als in landen waar vrouwen topless op het strand mogen liggen. Je gedrag maakt blijkbaar niet uit. Je kleding en je leeftijd ook niet. Je zult maar pech hebben.

Wat we al wel kunnen doen: #nooiteigenschuld. Jouw lichaam moet duidelijk zichtbaar mogen zijn zonder dat een ander mens meent daar rechten aan te kunnen ontlenen. Ik zou tegen alle meisjes en vrouwen willen zeggen: Als het je overkomen is, vreselijk, zeker. Niet jouw schuld. Nooit. Het is nu eenmaal jouw lichaam. Daar heeft een ander misschien wel zin in, maar nooit recht op. En tegen vrouwen die het geluk hebben gehad om niet in de klauwen van vieze mannetjes terecht zijn gekomen: we mogen best meer solidair zijn met elkaar. Je staat niet boven al die meisjes die het wel is overkomen. Je hebt gewoon stom geluk gehad.

Klop dat maar even af. Per slot van rekening moet je vanavond toch weer met je hondje een blokje om. Stop je Chiwawa in je tas en neem vooral ook drie grote, griezelige Dobermann Pincers mee. Naar school, naar je werk en zeker naar de kerk. Met wat geluk ben jij, eenmaal hoogbejaard, ook een vrouw die kan zeggen: Mij is het nog nooit overkomen…

Tekst: Sjo Velland

Geplaatst in Diverse